Patru transplanturi renale, în derulare la Fundeni

Patru transplanturi renale sunt în derulare la Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal de la Fundeni, cele patru grefe fiind recoltate de la doi pacienți care au intrat joi noapte în moarte cerebrală.

Potrivit unui comunicat al Institutului Clinic Fundeni, unul dintre pacienți, o femeie în vârstă de 66 de ani, a suferit un accident vascular cerebral, iar cel de-al doilea, un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a fost victima unui traumatism cranio-cerebral, până la această oră nefiind cunoscute cu exactitate cauzele producerii accidentului, informează Agerpres.

IC Fundeni precizează că organele celor doi pacienți au fost recoltate la Spitalul de Urgență Floreasca, respectiv, Spitalul Bagdasar Arseni din București.

Primii doi receptori sunt bărbați, pacienți aflați pe hemodializă, primul din județul Argeș în vârstă de 32 de ani, iar cel de-al doilea în vârstă de 36 de ani fiind din Prahova. Ceilalți doi viitori receptori se află în curs de selecție.

„După o perioadă de câteva luni, în care numărul donatorilor în moarte cerebrală a fost foarte mic, avem o veste bună pentru pacienții noștri: prelevarea și transplantarea a patru rinichi, în aceeași zi, ceea ce constituie o șansă deosebită pentru bolnavii aflați în dializă”, a declarat directorul Centrului de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni, academicianul Ioanel Sinescu, conform comunicatului de presă.

El consideră că o mai bună colaborare în secțiile de ATI și un ritm susținut al diagnosticului de moarte cerebrală și consecutiv al prelevărilor de organe este imperios necesar pentru a salva viețile a cât mai multor oameni aflați în suferință.

Sinescu precizează că selecția pacienților nu se poate face aleatoriu, ci în urma unor criterii medicale standardizate, utilizate de altfel în toate centrele de transplant din Europa și din întreaga lume.

„Între donator și receptor trebuie să existe o serie întreagă de compatibilități precum cea de grup sangvin, cea imunologică de minim 50%, ideal ar fi cea întâlnită la gemeni de 100%, precum și condiția biologică a receptorului care trebuie să nu prezinte coexistențe morbide și nici contraindicații de anestezie sau chirurgicale pentru o operație dificilă”, mai declară directorul Centrului de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni.

Statisticile arată că, în perioada 1997 — 2014, în România, la Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni s-au realizat 1.564 de transplanturi renale pentru 1.495 (95,58%) de adulți și 69 (4,41%) de copii, fiind utilizate 657 (42%) de grefe de la donatori în moarte cerebrală — din care 17 provenind de la copii—, restul grefelor fiind oferite receptorilor de la donatori în viață.

O altă statistică realizată pentru perioada 2005 — 2014 arată că s-au realizat 1.021 de transplanturi renale și postransplant se înregistrează 804 (78,74%) pacienți în viață care manifestă funcții renale normale, 99 (9,69%) pacienți se află pe dializă, 41 (4,01%) au dispărut din evidențe din motive necunoscute, 70 (6,85%) au decedat din diferite cauze, având la acel moment funcțiile renale normale, iar 7 (0,68%) au decedat din cauza pierderii funcțiilor renale.

Statistica pentru acești 10 ani realizată la Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni arată o rată de supraviețuire post-transplant mult mai ridicată, în comparație cu statistica europeană care indică un procent de 65%.

De la începutul anului și până acum, la Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni au fost realizate 53 de transplanturi, 31 cu grefe de la donatori în viață și numai 22 cu grefe primite de la donatori în moarte cerebrală, pe lista de așteptare aflându-se peste 1.500 de pacienți.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.