Laurent Fabius, despre procesul de pace israeliano-palestinian

0

Șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, a declarat sâmbătă că continuarea colonizării israeliene în Cisiordania ocupată face să piardă teren speranțele privind o soluție cu două state în procesul de pace israeliano-palestinian, relatează AFP.

Ministrul afacerilor externe francez a făcut această declarație la Cairo, prima etapă a unei vizite, pe care a calificat-o drept una „de înaltă intensitate diplomatică”, în Egipt, Iordania, teritoriile israeliene și Israel, în cursul căreia intenționează să promoveze o inițiativă franceză de relansare a unui proces de pace muribund, întrerupt de peste un an.

„Ce este important este ca negocierile să se reia”, a spus Fabius într-o conferință de presă la finalul unei întrevederi cu omologul său egiptean Sameh Choukry și cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi.

„Trebuie ca securitatea Israelului să fie asigurată complet, este ceva esențial, dar trebuie ca în același timp drepturile palestinienilor să fie recunoscute, pentru că dacă nu există justiție, nu există pace. Și din acest punct de vedere, când colonizarea avansează, soluția cu două state pierde teren”, a spus Fabius.

Comunitatea internațională consideră colonizarea ilegală și un obstacol major în negocierea unui acord de pace între israelieni și palestinieni.”Deci trebuie — și voi avea ocazia de a discuta cu președintele Autorității palestiniene (Mahmoud Abbas) și cu premierul israelian (Benjamin Netanyahu) — ca unii și ceilalți să ne spună cum văd ei reluarea acestor negocieri”, a mai spus șeful diplomației franceze.

Laurent Fabius se va deplasa duminică la Amman, apoi la Ramallah, Ierusalim și Tel Aviv, în a patra sa călătorie în regiune din 2012. Ideea inițiativei franceze este de a ajuta la reluarea negocierilor israeliano-palestiniene întrerupte de peste un an sub egidă internațională și în baza unui calendar precis, rezultatele urmând să fie prevăzute într-un proiect de rezoluție al ONU.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.