Chiliman, la poliție pentru controlul judiciar

0

Primarul suspendat, Andrei Chiliman, s-a prezentat luni dimineaţă la Secţia 1 de Poliţie, pentru controlul judiciar. După ce fusese reţinut joi, instanţa a decis ca edilul să fie cercetat sub control judiciar. Începând cu anul 2004, după alegerile locale, la inițiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infracțional organizat, din care mai făceau parte Andrei Chiliman, Ioana Costescu și Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție.

Chiliman a refuzat să comenteze acuzaţiile care i se aduc şi spune că nu există probe care să-l incrimineze. „Când o să fie probe, mai discutăm. Nu mă întrebaţi pe mine, întrebaţi-i pe cei care au inventat chestia asta (comisionul pentru partid n.r.). Cu ce ocazie? (să se pună sechestru pe avere n.r.). Nu mai întrebaţi, că nu e cazul. La revedere”, a declarat Andrei Chiliman, relatează Romaniatv.net.

Andrei Chiliman a fost reţinut joi seară de către procurorii DNA, în cursul zilei de vineri fiind înaintată propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Cu puţin înainte de ora 21.00, ordonanţa de reţinere a expirat, iar primarul Sectorului 1 a putut pleca liber de la instanţă. Chiar înainte de miezul nopţii s-a anunţat decizia instanţei, conform căreia edilul va fi cercetat sub control judiciar. Decizia nu este definitivă.

„Mi-am susţinut declaraţiile. Mă consider complet nevinovat”, a declarat Andrei Chiliman la plecarea de la ICCJ, după încheierea procesului şi după ce instanţa a rămas în pronunţare.

Andrei Chiliman a fost reținut joi de procurorii DNA din Ploiești, alături de Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL), Ioana Costescu (consilier personal al primarului) și Ion Brad (consilier local), pentru care procurorii au cerut, de asemenea, arestarea preventivă.

Potrivit DNA, începând cu anul 2004, după alegerile locale, la inițiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infracțional organizat, din care mai făceau parte Andrei Chiliman, Ioana Costescu și Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare unor firme.

Vlad Moisescu este cel care coordona grupul, solicita și încasa comisioanele și dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, Ioana Costescu și Ion Brad derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora iar Andrei Chiliman garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și, ulterior, pe parcursul derulării acestora.

Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale au fost împărțiți în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% PNL — filiala Sector 1.

DNA arată că diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

Gruparea ar fi obținut astfel peste 8 milioane de euro de la SC Straco SRL, reprezentată de Traian Horpos și Alexandru Horpos, sumă ce reprezenta 10% din plățile efectuate de către Primăria sectorului 1 către firmă, în perioada 2007 — 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.