Liberalii susțin Codul Fiscal propus de Guvernul Ponta

0

Liberalii au anunţat, luni, că vor vota codul fiscal propus de Guvern, care conţine reducerea TVA la 19 la sută. Anunţul celor de la PNL este privit ca o victorie a coaliţiei de guvernare, însă liberalii spun că votează doar pentru că măsurile sunt unele de dreapta şi nu ar putea să nu le voteze.

PNL va susţine amendamentele la Codul Fiscal, inclusiv reducerea TVA de la 24% la 19%, aşa cum a anunţat premierul Victor Ponta, luni după-amiază în Comisia Buget-Finanţe şi miercuri în plenul Parlamentului, a anunţat deputatul Gheorghe Ialomiţianu. „Noi, PNL, susţinem în continuare reducerea TVA, pentru că ne bazăm pe datele prezentate de către Guvern. Sigur că Ministerul de Finanţe ar trebui să ne spună sustenabilitatea, pentru că datele sunt la ei. Şi noi susţinem în continuare pentru că vedem că şi ministerul, şi premierul, reprezentanţi ai PSD spun că este sustenabilă”, a precizat Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe în guvernul Boc, relatează Romaniatv.net.

Poziţia liberalilor a fost confirmată şi de copreşedintele Vasile Blaga: „În comisia de unificare am analizat proiectul de lege pe Codul fiscal si am stabilit poziţia noastră. S-a ajuns la propunerea noastră – TVA 19% -, deci vom vota proiectul de lege”.

Ialomiţianu a subliniat, însă, că amendamentul privind reducerea TVA pune în pericol acordurile cu Comisia Europeană şi FMI.

„Sunt o serie de amendamente la Codul Fiscal, şi acel amendament de reducere a TVA de la 24% la 19% începând cu 1 ianuarie 2016 depus de către PNL. După ce a fost finalizat, înainte de votul final în Comisia Buget-Finanţe, a fost trimis la Ministerul Finanţelor să fie discutat cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Am înţeles, din discuţiile cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, că FMI şi CE nu sunt de acord cu reducerea TVA de la 1 ianuarie şi chiar au ameninţa că vor pleca, fără scrisoare de intenţie, aşa că acordul este în aer. Noi ne întâlnim azi la orele 14 să dăm votul final în comisie”, a afirmat Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe în Guvernul Boc.

O misiune tehnică a Comisiei Europene este prezentă de marţi la Bucureşti pentru discuţii cu Guvernul pe marginea măsurilor de relaxare fiscală şi a reformelor în economie, asupra cărora nu au ajuns la o înţelegere la vizita din mai, miza principală fiind reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%. Misiunea FMI va veni separat, probabil în luna iulie, numai dacă Guvernul ajunge la o înţelegere cu reprezentanţii CE, altfel acordul riscă să se încheie fără scrisoare de intenţie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.