SUA vor amplasa echipamente militare în Europa Centrală și de Est

0

SUA vor amplasa preventiv tancuri, artilerie și alte echipamente militare în Europa Centrală și de Est, a anunțat marți, la Tallinn, secretarul american al apărării Ashton Carter, care a precizat că statele baltice, România, Bulgaria și Polonia au fost de acord să găzduiască respectivele echipamente pe teritoriile lor, transmite Reuters.

Alte componente ale echipamentelor militare vor fi desfășurate în Germania. După ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în primăvara anului trecut, liderii statelor membre ale NATO au convenit să intensifice exercițiile militare în estul Europei și să sporească capacitatea de reacție rapidă a Alianței, informează Agerpres.

Statele Unite ale Americii nu au dezvăluit în mod oficial unde anume în Europa vor fi desfășurate aceste echipamente militare, însă informațiile apărute în presă privind aceste planuri militare au declanșat o reacție nervoasă a Moscovei înainte de deplasarea lui Carter în Europa în această săptămână.

Un oficial din Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că desfășurarea de tancuri și armament greu în state membre ale NATO la granița cu Rusia ar reprezenta cea mai agresivă acțiune americană de la sfâșitul Războiului Rece.

Președintele Vladimir Putin a anunțat că ‘forțele nucleare ruse vor fi dotate în 2015 cu peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale’. Carter a condamnat retorica Rusiei privind armele nucleare. Un document furnizat de armata americană arată că echipamentele desfășurate preventiv de SUA vor include circa 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley și obuziere autopropulsate.

Cantitatea de echipamente care va fi amplasată temporar în fiecare țară va fi suficientă pentru o companie formată din circa 150 de militari, sau pentru un batalion format din circa 750 de militari. O mare parte din acest echipament se află deja în Europa, potrivit declarațiilor unor oficialități.

Totodată, secretarul american al apărării a anunțat planuri privind colaborarea cu un centru cibernetic al NATO cu sediul în Estonia pentru a-i ajuta pe aliați să dezvolte strategii de apărare cibernetică și măsuri privind protecția infrastructurii strategice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.