Premierul grec critică dur FMI

Share:

Premierul grec, Alexis Tsipras, a criticat miercuri poziția ”unor instituții”, vizând Fondul Monetar Internațional (FMI), care nu acceptă ”măsuri compensatorii” pe care Grecia le propusese, potrivit unei surse guvernamentale elene, relatează AFP.

Tsipras urmează să se întâlnească miercuri după-amiază la Bruxelles cu creditorii Atenei (UE, BCE și FMI) înainte de organizarea, în cursul serii, a unei reuniuni cruciale a miniștrilor de finanțe din zona euro (Eurogrup), care speră să încheie un acord pentru a se evita intrarea Greciei în incapacitate de plată la sfârșitul lunii iunie.

”Adresându-se colaboratorilor săi înainte de a părăsi Atena cu destinația Bruxelles, Alexis Tsipras ”a deplâns insistența cu care unele instituții nu acceptă măsuri compensatorii”, a indicat sursa.

El a vizat FMI, care, potrivit guvernului grec, nu acceptă unele dintre propunerile Atenei, a declarat pentru AFP o altă sursă guvernamentală.”Refuzul măsurilor compensatorii nu are loc în nici o altă parte, nici în Irlanda, nici în Portugalia, nicăieri”, a declarat Tsipras, potrivit sursei. ”Această poziție stranie ascunde două eventualități: fie ele (instituțiile) nu vor un acord, fie servesc unor anumite interese în Grecia”, a afirmat premierul grec.

Alexis Tsipras urmează să se întâlnească cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu șeful Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, și cu directoarea FMI, Christine Lagarde, înainte de reuniunea Eurogrupului, care ar urma să evalueze noile propuneri grecești pentru a da ”undă verde” încheierii unui acord cu Atena privind continuarea acordării de împrumuturi internaționale țării, care riscă o incapacitate de plată la sfârșitul lunii iunie.

Potrivit unei surse guvernamentale elene, FMI n-a acceptat unele noi propuneri grecești, prezentate luni creditorilor, referitoare la creșterea taxei pe veniturile mari sau reintroducerea cotizațiilor angajatorilor la nivelul de dinainte de începutul crizei datoriei în 2010.

Cotizațiile au fost reduse în ultimii ani în cadrul unor planuri de redresare a economiei elene, dictate de către creditori și votate de precedentul guvern de coaliție (dreapta-socialiști), a explicat sursa greacă.

O sursă europeană apropiată negocierilor a confirmat miercuri că existau dificultăți în rândul creditorilor în ajun, dar că, de atunci, ei au reușit ”să ajungă la o poziție comună”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.