Proteste în Grecia față de noile măsuri de austeritate

Share:

Mai multe mii de simpatizanți ai mișcării Pame (sindicate apropiate de partidului comunist grec KKE) au demonstrat marți seară în centrul Atenei împotriva unor eventuale noi măsuri de austeritate pe care guvernul lui Alexis Tsipras este pe cale să le negocieze cu creditorii țării, UE și FMI, relatează AFP.

Mii de persoane au demonstrat împotriva unor eventuale noi măsuri de austeritate, în Atena. Agitând steaguri roșii cu secera și ciocanul, mii de persoane au scandat sloganuri antieuropene, „împotriva plutocrației” și „politicii de austeritate”.

„Noua propunere făcută de guvern creditorilor duce la un acord-ghilotină pentru veniturile și drepturile poporului”, a declarat luni seară Dimitris Koutsoumpas, secretar general al KKE, după publicarea de către guvern a unei liste de propuneri înaintate creditorilor, pe care se află noi creșteri de taxe.

KKE, care are un discurs puternic antieuropean, numără 15 deputați în parlamentul de la Atena, dintr-un total de 300. Formațiunea este un mare rival al partidului stângii radicale Syriza al lui Alexis Tsipras, aflat la putere din luna ianuarie.

După intense negocieri cu creditorii, care au durat mai multe luni, guvernul grec s-a declarat gata luni, în cadrul summitului extraordinar al liderilor țărilor din zona euro de la Bruxelles, să facă economii de 8 miliarde de euro în 2015 și 2016, pentru a-și asigura un acord cu UE și FMI și a debloca o tranșă de împrumut. Această tranșă este vitală pentru țară, care riscă să intre în incapacitate de plată la finalul lui iunie, când are de returnat FMI 1,5 miliarde de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.