Castelul Pocol va fi salvat

Consiliului Județean (CJ) Maramureș a aprobat transferul Castelului Pocol, situat în cartierul Valea Borcutului, în administrarea Primăriei municipiului Baia Mare.

Transferul imobilului a fost motivat de lipsa fondurilor CJ Maramureș necesare reabilitării clădirii, aflată în stare de degradare, informează Agerpres.

Primăria municipiului Baia Mare a anunțat că, imediat după transfer, va depune documentația necesară accesării de fonduri europene necesare reabilitării clădirii. Administrația locală estimează că, cel mai târziu în anul 2016, vor fi demarate lucrările de reabilitare.

„Primăria municipiului Baia Mare și-a exprimat în mai multe rânduri, prin solicitări scrise, dorința de a prelua Castelul Pocol, acum aflat în stare avansată de degradare, iar după mai multe analize interne am decis să transferăm imobilul în gestiunea Primăriei Baia Mare. Lipsa fondurilor necesare reabilitării imobilului a fost una dintre cauzele care ne-a determinat să transferăm imobilul, plus intenția noastră de a salva un bun de patrimoniu valoros care a făcut istorie”, a declarat, marți, pentru AGERPRES, președintele CJ Maramureș, Zamfir Ciceu.

Administrația locală a demarat, în ultima ședință a CL Baia Mare, procedura de alocare a fondurilor necesare studiului de fezabilitate cât și posibilitatea accesării de fonduri europene pentru refacerea imobilului.

„Castelul Pocol necesită o reabilitare completă atât la interior cât și la exterior, iar la începutul lunii iulie, când vom avea rectificare bugetară, vom propune alocarea banilor necesari studiului de fezabilitate cât și posibilitatea de accesare a unor fonduri europene. Cel mai probabil în primăvara anului viitor vor fi demarate lucrările de refacere a clădirii și a zonei învecinate. Castelul va fi transformat într-un centru cultural care va fi propus să aibă activități specifice în perspectiva aderării noastre la statutul de capitală Culturală Europeană în anul 2021”, a spus primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.