Ponta refuză să demisioneze și sare în apărarea lui Ghiță!
Premierul Victor Ponta, aflat în Turcia, a criticat miercuri, într-o intervenţie telefonică, la România TV, decizia procurorilor DNA de a-i interzice deputatului Sebastian Ghiţă să-şi exercite funcţia de parlamentar, spunând că este „un precedent extrem de grav” şi că doar „în dictaturi” se întâmplă astfel de lucruri. Pe de altă parte, Ponta a spus că nimeni nu poate face presiuni asupra lui pentru a-şi da demisia din funcţia de premier.
„Cred că e un precedent extrem de grav, nu am auzit niciodată de aşa ceva în nicio ţară democratică, se mai întâmplă în dictaturi. Nu cunosc care e baza constituţională în care unui parlamentar, nu vorbesc de o decizie definitivă şi irevocabilă a unui judecător, vorbesc de decizia unui procuror de a interzice dreptul de a fi parlamentar. Este ceva care mie mi se pare fundamantel împotriva regulilor democratice. Nu ştiu dacă România mai e o țară democratică. Orice decizie poate fi cenzurată. Eu vorbesc de un principiu. Ce făceam dacă azi la Codul Fiscal un procuror interzicea la o 100 de parlamentari să vină la vor și Codul nu trecea”, a spus premierul, despre interdicția primită de deputatul Sebastian Ghiță de a-şi exercita atribuţiile de deputat.
În ceea ce priveşte afirmaţiile că se fac presiuni pentru a-şi da demisia de la şefia Guvernului, Ponta a spus: „Nu poate sa faca nimeni presiuni sa-mi dau demisia, sigur ca s-au facut, dar stiu unde am fost numit, numai cei care m-au ales pot sa-mi ceara demisia”.
Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, miercuri, la ieşirea de la DNA Ploieşti, că în dosarul său sunt cercetate peste 20 de persoane şi 50 de firme, sub acuzaţiile de evaziune fiscală, spălare de bani, constituire de grup infracţional, fapte care ar fi fost comise în perioada 2000-2015.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, într-un comunicat de presă, că a fost extinsă acţiunea penală faţă de Sebastian Ghiţă, pentru infracţiunile de trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată. Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina lui Sebastian Ghiţă, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracţional organizat.
Procurorii DNA Ploieşti i-au impus lui Sebastian Ghiţă, aflat sub control judiciar în dosarul lui Iulian Herţanu, interdicţia de a-şi exercita funcţia de parlamentar.