Economiile făcute cu cardul de sănătate merg la cheltuieli de personal

Share:

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat joi, la Bistrița, că economiile făcute în urma introducerii obligativității cardului național de sănătate vor merge către cheltuielile de personal din domeniul medical.

Potrivit lui Bănicioiu, doar după prima lună de implementare s-a înregistrat o economie de 100 milioane lei. „Numai prima lună de implementare a cardului ne-a dus la o economie de 100 milioane lei, ceea ce este un prim pas bun înainte, zic eu, bani pe care, bănuiesc eu, orice guvern, de acum înainte, îi va redirecționa către cheltuielile de personal. Din celelalte economii pe care le facem — medicamente, gestiune mai bună — vor rămâne pe partea de tratamente și achiziții de echipamente”, a spus ministrul.

Întrebat de unde provine această economie, Nicolae Bănicioiu a spus că nu a făcut o interpretare a datelor, dar că acest lucru nu s-ar datora problemelor înregistrate în unele județe în primele zile de la introducerea cardului național de sănătate.

„Vreau doar să constat. Am constatat. Interpretați dumneavoastră. Spuneți-mi dumneavoastră dacă a fost acces mai greu la servicii. Ați înregistrat acces mai greu la servicii? Eu cred că, acolo unde a fost bunăvoință, accesul a fost la fel la servicii. (…) Bineînțeles că o schimbare de sistem nu este ușoară. Și mie îmi este foarte greu să trec la un sistem informatizat de la hârtia scrisă. Dar iată că primul semn este această economie de 100 milioane și eu cred că e un semn de însănătoșire. Interpretez doar că am făcut cu 100 milioane mai puține cheltuieli, atât”, a spus Bănicioiu.

Ministrul Sănătății a adăugat că, la începutul acestei toamne, se va face o evaluare a sumelor economisite prin implementarea cardurilor naționale de sănătate și apoi se va lua o decizie legată de virarea acestor sume către cheltuielile de personal.

Nicolae Bănicioiu a participat, joi, alături de președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, la inaugurarea noii secții de chirurgie a Spitalului de Urgență Județean din Bistrița, o investiție care se ridică la peste 24 milioane lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.