Exercițiile militare NATO din România nu au caracter ofensiv

0

Șeful Statului Major General al Armatei Române, general-locotenent Nicolae Ciucă, a declarat joi, într-o conferință de presă susținută la Făgăraș, de Ziua Distinșilor Vizitatori la exercițiul Trident Joust 15, că toate exercițiile care se desfășoară pe teritoriul României intră sub incidența măsurilor de adaptare și reasigurare stabilite la Summit-ul din Țara Galilor, iar acestea nu au un caracter ofensiv, intrând în sfera pregătirilor pentru apărare.

„‘Exercițiul Trident Joust 15 este planificat începând de anul trecut (…) Toate aceste activități pe care le-am desfășurat intră sub incidența măsurilor de adaptare și reasigurare stabilite la Summit-ul din Țara Galilor și ele nu au absolut deloc un caracter ofensiv, sunt toate înscrise sub caracterul pregătirilor pentru apărare, deci pur defensive (…) Acest eveniment închide seria exercițiilor planificate în luna iunie. În contextul măsurilor de implementare a Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a Alianței, exercițiul Trident Joust 15 vine să confirme angajamentul și hotărârea țărilor membre pentru îndeplinirea deciziilor asumate la Summit-ul din Țara Galilor. Armata României a primit cu entuziasm propunerea Comandamentului Aliat de a desfășura acest exercițiu în Poligonul Cincu. Astfel am folosit această oportunitate pentru rolul și locul Armatei Române în cadrul Alianței, precum și de a demonstra capacitatea de a susține dislocabilitatea structurilor NATO pe teritoriul României”, a arătat şeful Statului Major General al Armatei Române, general-locotenent Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Oficialul s-a aflat, joi, în Cetatea Făgăraș și în Poligonul Cincu, din județul Brașov, alături de comandantul Comandamentului Aliat Întrunit (JFC) de la Napoli, amiralul Mark Ferguson, și locțiitorul comandantului JFC, generalul-locotenent Michael Day, la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului Trident Joust 15, la care iau parte peste 1.000 de militari din 25 de țări NATO.

În cadrul exercițiului TRIDENT JOUST 15, care se desfășoară la Cincu în perioada 17-28 iunie, pentru prima dată structuri ale Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli sunt dislocate în România și, tot în premieră, a fost realizat transferul comenzii și controlului Forței de Răspuns a NATO spre această locație temporară.

Potrivit MApN, Grupul de Sprijin Logistic Întrunit (JLSG), cu sediul la Napoli, își mută comandamentul în Bulgaria pentru a exersa capacitatea de sprijin a exercițiului TRIDENT JOUST 15.

Reprezentanții MApN susțin că este pentru prima dată când Grupul de Sprijin Logistic Întrunit se mută în Bulgaria și se antrenează la o scară largă, într-un mediu operațional complex, pentru a confirma capacitatea comandamentului JLSG de a se disloca și funcționa ca un comandament de sprijin logistic la nivel de teatru de operații.

Acest exercițiu este proiectat să testeze capacitatea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli de a conduce o operație de apărare colectivă a Alianței.

TRIDENT JOUST este parte componentă a operației ALLIED SHIELD, exercițiile NATO din această serie sunt de natură defensivă și fac parte din setul de măsuri de asigurare ale Alianței Nord-Atlantice.

Activitățile în cadrul acestui exercițiu se concentrează pe creșterea interoperabilității, a capacității operaționale și a celei de reacție în rândul statelor aliate și partenere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.