Micro-expoziția temporară „Istorie și artă”
Vineri, 26 iunie 2015, începând cu ora 16:00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București, va avea loc vernisajul expoziției Istorie și artă. Creații inspirate de expoziția ‘Arme din colecția Muzeului de Istorie a României’, realizate de elevii Școlii Gimnaziale de Arte nr. 3, București.
Lucrările — realizate în tehnici diferite (tempera pe hârtie, linogravură, desen în tempera, modelaj în lut) — sunt creații ale elevilor secției Arte Plastice din cadrul școlii, ca rezultat al ședințelor de documentare efectuate în cadrul expoziției temporare ‘Arme din colecția Muzeului de Istorie a României’, deschisă la MNIR în perioada 19 decembrie 2014 — 2 august 2015.
Este cunoscut interesul copiilor pentru prinți și prințese, regi și regine, săbii, spade, pistoale. Prin aceste lucrări ‘se vorbește’ despre ținuta, reguli, învingători și învinși, respect. O lume pragmatică și în același timp decorativă — ornamentele armelor, materialele din care acestea sunt realizate, uniformele, binele și răul, înfruntarea, acceptarea învingătorului, triumful, însemnele, simbolurile — sunt observate și devin subiecte în jocul artistic. Două elemente care se completează — Muzeul și Școala — unul este izvor, celălalt valorifică sursa.
Proiectul, început în urmă cu câțiva ani de doamnele profesoare Elena Vlad și Florina Niță, urmărește familiarizarea elevilor cu exercițiul de cunoaștere a muzeelor, cu dobândirea bucuriei documentării de la sursa de preț care este muzeul, un factor sigur pentru educarea temeinică a acestora. Este un program constant de însușire a valorilor reale, de documentare pe baza unor subiecte care îndeamnă la cunoaștere, provoacă în același timp exprimarea plastică a copiilor, căutarea și utilizarea potrivită a tehnicilor de lucru. Scopul final este obținerea Cărții de istorie și artă, prin împletirea celor două direcții — lecția de istorie și exprimarea artistică.
În urma documentării sunt organizate expoziții în spații muzeale, acest lucru atrăgând atenția publicului asupra posibilităților de exprimare ale copiilor prin desen, pictură, modelaj și asupra importanței educației în muzeu. Printre micro-expozițiile acestui proiect se numără: ‘Comorile Chinei văzute prin ochii micilor artiști’ (2013, MNIR) și ‘Un timp la Muzeul Țăranului Român’ (2005 — 2006, MȚR).