Test de diagnosticare rapidă a Ebola, autorizat de OMS

0

Un test de diagnostic rapid pentru virusul Ebola, autorizat din februarie de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), s-a dovedit a fi la fel de fiabil ca metoda standard de diagnostic, potrivit unui studiu publicat vineri în revista medicala britanica ‘The Lancet’, informează AFP.

Testul denumit ReEBOV și produs de compania americană Corgenix a fost testat în februarie pe 105 pacienți suspectați de a fi fost infectați în două centre medicale din Sierra Leone, precum și pe 284 de probe de sânge recoltate în laborator.

Rezultatele au fost comparate cu cele obținute prin metoda tradițională care constă în efectuarea unei prelevări și trimiterea acesteia, într-un mod securizat, într-un laborator specializat unde virusul este detectat datorită unei metode care permite punerea în evidență a materialului genetic al virusului (testul RT-PCR).

Aceasta metodă poate dura mai multe zile și face să sporească riscul pentru personalul responsabil de colectarea, transportul și testarea propriu-zisă.

În schimb, testul ReEBOV durează doar aproximativ cincisprezece minute. Acesta constă în prelevarea unei picături de sânge din degetul pacientului pe o bandă de hârtie și plasarea acesteia într-o eprubeta în care se află anticorpi care surprind o proteină specifică virusului.

Testul rapid a fost capabil să detecteze toate cazurile cu rezultate ‘pozitive’ identificate prin metoda tradițională, însă numai 92% dintre cazurile negative.

Cercetătorii conduși de dr. Nina Pollock de la Children’s Hospital din Boston au constatat, de asemenea, că testul RT-PCR nu a fost o referință complet fiabilă, în măsura în care i-au scăpat totuși un număr mic de infecții detectate la un moment dat de către testul ReEBOV și de un alt test tradițional.

ReEBOV este primul test rapid care a primit autorizație de utilizare de urgență de la OMS și de la agenția americană a medicamentelor.

O serie de alte teste rapide sunt în prezent în curs de dezvoltare sau testare, precizează AFP. Între acestea se numără un test rapid dezvoltat de Institutul Pasteur din Dakar și care face obiectul testelor în Guineea.

O echipă de cercetători japonezi a confirmat la rândul său, în luna aprilie, fiabilitatea unui test de detectare a virusului Ebola în mai puțin de 12 minute, dezvoltat de prof. Jiro Yasuda, mai scrie AFP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.