Isterie în Grecia după anunțul privind organizarea referendumului

Grecii golesc ATM-urile băncilor după ce prim-ministrul Tsipras a anunțat convocarea unui Referendum pe marginea documentului ce ar urma să rezulte după şedinţa Eurogrupului.

Sute de oameni s-au adunat, sâmbătă dimineață, în fața sediilor băncilor din Grecia și au golit ATM-urile după ce prim-ministrul Alexis Tsipras a anunțat organizarea unui referendum privind documentul ce ar putea rezulta după ședința Eurogrupului, prevăzută sâmbătă după-amiază.

Potrivit Bloomberg, doi reprezentanți din conducerea executivă a unei bănci au declarat că aproximativ 500 de ATM-uri din cele 7.000 existente pe teritoriul țării au rămas fără numerar sâmbătă dimineață și este posibil ca anumite bănci să nu poată deschide luni fără o injecție suplimentară de lichidități din partea Băncii Greciei.

Un purtător de cuvânt al băncii centrale a declarat că se fac eforturi pentru a furniza bani în sistem.

‘Sunt aici pentru a retrage pensia mamei înainte ca ATM-ul să rămână fără bani. Este îngrijorător ce se întâmplă pentru că oamenii nu știu pentru ce sunt chemați să voteze’, a declarat Erato Spyropoulou, unul dintre cele aproximativ opt persoane care stăteau la coadă în fața unui ATM al Băncii Naționale a Greciei.

Unul dintre bancheri a precizat că instituția pe care o reprezintă a pierdut 110 milioane de euro sâmbătă dimineață până la ora locală 11,30. Deponenții au retras din bănci aproximativ 30 de miliarde de euro (33,5 miliarde de dolari) după preluarea puterii de către Coaliția anti-austeritate condusă de partidul radical de stânga Syriza.

Anunțul premierului grec Alexis Tsipras privind organizarea unui referendum în legătură cu cererile creditorilor este considerat drept o decizie „tristă” pentru Grecia, care „închide ușa continuării discuțiilor”. Cel puţin aceasta a fost poziţia exprimată de președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

„Sunt surprins într-un mod foarte negativ” de acest anunț, a afirmat Dijsselbloem, la sosirea sa la Bruxelles, pentru reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro consacrată situației financiare din Grecia. „Îl vom asculta pe ministrul grec și vom discuta apoi consecințele”, a precizat el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.