Tsipras confirmă închiderea temporară a băncilor din Grecia

0

Premierul grec, Alexis Tsipras, a confirmat, duminică, închiderea temporară a băncilor din Grecia.

Băncile din Grecia vor rămâne închise pentru o perioadă care nu a fost menţionată, iar retragerile de numerar vor fi restricţionate, la recomandarea Băncii Greciei, a anunţat duminică seara premierul Alexis Tsipras, potrivit Agerpres. Surse apropiate de dosar precizaseră anterior că băncile elene și Bursa de la Atena vor rămâne închise luni. Premierul grec a anunțat, de asemenea, instaurarea unui control asupra capitalurilor și a cerut populației să-și păstreze calmul.

Astfel, instituțiile bancare grecești vor rămâne închise până la 6 iulie, a doua zi după un referendum organizat de guvernul condus de Alexis Tsipras, și retragerile de la bancomate vor fi limitate în această perioadă la 60 de euro pe zi, potrivit deciziei privind controlul capitalurilor publicate în monitorul oficial grecesc în noaptea de duminică spre luni, relatează AFP
Intitulată „Vacanță bancară de scurtă durată”, această decizie conține măsurile valabile între 28 iunie și 6 iulie pentru instituțiile financiare și printre acestea închiderea unor bănci precum și limitarea unor retrageri de la bancomate la 60 de euro pe zi. Documentul citat, semnat de președintele țării Prokopis Pavlopoulos și de premierul Alexis Tsipras, face referire la „caracterul de extremă urgență și necesitatea neprevăzută de a proteja sistemul financiar și economia grecească din cauza lipsei de lichididăți provocată de decizia Eurogrupului din 27 iunie de a refuza prelungirea acordului de împrumut pentru Grecia”.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.