Deputatul Vasile Gliga, un an de închisoare cu suspendare

Deputatul PSD Vasile Ghiorghe Gliga a fost condamnat definitiv de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.

Instanța Supremă i-a respins ca nefondat apelul împotriva sentinței din februarie anul acesta.

În 12 februarie 2015, el a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.

Vasile Ghiorghe Gliga a fost trimis în judecată în ianuarie 2014 de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, el fiind acuzat de conflict de interese, după ce și-a angajat soția în cadrul biroului său parlamentar, cu încălcarea prevederilor legale.

Ancheta a demarat în urma unei sesizări a Agenției Naționale de Integritate.

Potrivit ANI, Vasile Ghiorghe Gliga și-a angajat soția, Elena Gliga, în perioada 5 ianuarie 2009 — 28 martie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar — Circumscripția electorală nr. 28 Mureș. Inspectorii de integritate au calculat că beneficiul patrimonial obținut de soția deputatului PSD a fost de 27.095 lei (6.451 euro).

Conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003, „prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”, iar potrivit dispozițiilor art. 253 din Codul Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul sau o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum și interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.