Grecia a intrat în incapacitate de plată

0

Grecia a intrat oficial in incetare de plati, dupa ce a ratat scadenta catre FMI la transa de 1,6 miliarde de euro, devenind, astfel, prima economie dezvoltata care ajunge in aceasta situatie. Totodata, tot marti noapte, a expirat oficial si programul european de asistenta financiara.

Jocul nu este insa incheiat pentru eleni. Miercuri la amiaza va avea loc o noua teleconferinta a Eurogrupului, liderul sau, olandezul Jeroen Dijsselbloem, anuntand ca un al treilea plan de salvare pentru Grecia este posibil oricand, doar ca din momentul intrarii in incapacitate de plata procedurile se complica. Este de asteptat ca termenii negocierilor sa se modifice cu mult, iar conditiile impuse Atenei sa fie si mai dure.

Guvernul de la Atena a cerut marti Mecanismului European de Stabilitate (fondul de urgenta al UE) sa incheie un acord pe doi ani, care ar acoperi nevoile financiare ale tarii, pe parcursul acestei perioade, iar ministrul finlandez de Finante a anuntat ca incepand de maine se va discuta pe acest subiect.

La Atena, daca luni seara 17.000 de greci au iesit in strada pentru a-l sustine pe premierul Alexis Tsipras, marti 20.000 de eleni i-au cerut sefului Guvernului sa cedeze si sa accepte conditiile creditorilor. Ramane de vazut daca cele doua tabere se vor „infrunta” la referendumul stabilit pe 5 iulie sau autoritatile vor renunta la el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.