Adio Ținutului Secuiesc!

0

Curtea de Apel Târgu Mureș a anulat definitiv, joi, hotărârea Consiliului Local Miercurea Ciuc, prin care a fost aprobat un memorandum iniţiat de Consiliul Naţional Secuiesc, privind înfiinţarea înfiinţarea regiunii administrative Ţinutul Secuiesc cu statut autonom. Totodată, magistrații au arătat că în decizia lor au ţinut cont și de „respingerea de către Comisia Europeană” a două cereri de înregistrare a unor iniţiative cetăţeneşti „al căror obiect îl constituia înfiinţarea de regiuni după criterii entice”.

Potrivit magistraţilor Curţii de Apel Târgu Mureş, CL Miercurea Ciuc „a ales să ignore aria de competenţă şi a adoptat un act care vizează demersuri şi solicitări concrete ce tind să stabilească regimul teritorial-administrativ al populaţiei din 153 de localităţi, din care doar 68 se află în Harghita”, celelalte fiind situate în judeţele Covasna şi Mureş, potrivit Mediafax.

„Prin Decizia C (2013) 4875 final, din 25 iulie 2013, a fost respinsă cererea de înregistrare a iniţiativei cetăţeneşti depuse de Consiliul Naţional Secuiesc cu titlul «Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi pentru sustenabilitatea culturilor regionale» , iar prin Decizia C (2013) 5969 final, din 13 septembrie 2013, a fost respinsă cererea de înregistrare a iniţiativei cetăţeneşti depuse de Hans Heinrich Hansen şi Kelemen Hunor, cu titlul «Minority Safe-Pack – un million de semnături pentru diversitate în Europa», precum şi, în acelaşi sens, respingerea de către Plenul Senatului, în şedinţa din 25 septembrie 2012, a propunerii legislative privind Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc”, au motivat magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş.

Hotărârea CL Miercurea Ciuc, din primăvara anului 2014, a fost atacată în instanţa de contencios administrativ, în 3 iulie 2014, de prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, acţiunea acestuia fiind admisă de magistraţii Tribunalului Harghita, în luna octombie a anului trecut.

Potrivit deciziei acestora, documentul nu a fost emis pe baza legii, propunerea privind Statulul de autonomie a Ţinutului Secuiesc fiind avizată negativ de Consiliul Legislativ, „întrucât viza crearea unei entităţi statale distincte, paralelă cu statul naţional unitar român, ceea ce contravine Constituţiei”.

Ulterior, Consiliul Local Miercurea Ciuc a atacat cu recurs, în februarie 2015, sentinţa Tribunalului Harghita la Curtea de Apel Târgu Mureş, care a respins acţiunea acestuia şi a anulat definitiv hotărârea adoptată, fiind comunicată Prefecturii Harghita în urmă cu două zile.

Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş este definitivă.

Prefectul Jean-Adrian Andrei, a declarat presei, joi, că Prefectura va ataca în instanţă toate hotărârile autorităţilor locale care contravin legislaţiei în vigoare şi încalcă Constituţia României.

„Prin această decizie a Curţii de Apel ne aflăm în faţa autorităţii de lucru judecat şi a practicii judiciare, motiv pentru care orice demers prin acte administrative, care va avea ca obiect această temă, va fi respins din start”, a spus prefectul.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.