Asigurări: Pacienții cu HIV vor avea medicamente!

0

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Alin Iulian Țucmeanu a dat asigurări joi, la o dezbatere privind situația persoanelor seropozitive din România, că acestea nu vor rămâne niciodată fără tratament.

„Vreau să vă asigur că Ministerul Sănătății, acum, poate răspunde prompt și la obiect că se rezolvă și nu rămân fără tratament. Vă asigur pe toți pacienții că nu o să rămâneți fără medicamente niciodată și o să aveți acces la medicamente”, a precizat acesta, menționând că pacienții aflați sub tratament vor primi medicația de care au nevoie săptămâna viitoare.

Cât privește situația pacienților cu HIV — persoane aflate în stradă—, Radu Țibichi, director în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a spus că aceștia trebuie să obțină acte de identitate prin direcțiile de asistență comunitară, pentru a beneficia de condiții normale de tratament, întrucât ei nu au asigurări de sănătate, scrie Agerpres.

HIV/SIDA reprezintă, încă, o problemă majoră de sănătate publică atât în România, unde sunt înregistrate 12.886 de persoane infectate cu HIV, cât și la nivel mondial, unde, conform Organizației Mondiale a Sănătății, trăiesc 34 milioane de persoane cu HIV/SIDA, potrivit informațiilor prezentate de participanții la dezbaterea „Împreună pentru viitor. Analiza situației persoanelor seropozitive din România — prezent și perspective”.

Potrivit acestora, aproximativ jumătate dintre persoanele seropozitive din România (peste 6.000) au fost infectate în anii 1987 — 1990 și se află în grupa de vârstă 19-30 de ani. De aceea sunt numite „supraviețuitori de lungă durată”, care s-au confruntat de-a lungul vieții cu numeroase situații în care le-au fost încălcate drepturi fundamentale sau au fost discriminați.

Mariana Mărdărescu, șeful Secției Imunodepresie Copii, coordonator al Compartimentului de Evaluare și Monitorizare a Infecției HIV-SIDA din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, a precizat că România se menține, în continuare, într-o zonă cu incidență și prevalență mică în ceea ce privește acest fenomen, înregistrându-se, anual, între 500 și 700 de cazuri noi cu diverse căi de transmitere.

Ea a menționat că 9.571 de persoane au fost în evidența Ministerului Sănătății în tratament, la sfârșitul anului 2014.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.