Șefa FMI, avertisment dur, de ultima oră, către Grecia

0

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, a estimat miercuri că este necesar ”puțin mai mult comportament matur” în negocierile cu Grecia cu privire la continuarea programului de asistență financiară internațională, relatează AFP.

”Dat fiind nivelul de incertitudine și de confuzie, cred că încă este necesar puțin mai mult comportament matur”, a declarat șefa FMI într-un interviu pentru canalul de televiziune CNN International.

Grecia a devenit marți prima țară dezvoltată care intră în incapacitate de plată față de FMI și astfel este privată de resursele Fondului.

”În mod clar, nu este o veste bună pentru FMI, dar Fondul este solid”, a reacționat Lagarde, care și-a exprimat speranța că diferendul financiar cu Atena va fi aplanat. În opinia sa, problema greacă trebuie să fie soluționată într-o manieră echitabilă, pentru a nu le da celorlalte state membre ale FMI impresia că Grecia beneficiază de un ”tratament preferențial”.

Autoritățile de la Atena au depus, in extremis, o cerere de amânare a plăților asupra căreia instituția internațională se va pronunța în următoarele săptămâni, potrivit unei surse apropiate acestui dosar.

Decizia finală îi revine Consiliului de administrație al FMI, ce reprezintă cele 188 de țări membre ale FMI și în care SUA și statele membre ale Uniunii Europene dețin aproape 50% din voturi. Dacă cererea Atenei va fi acceptată, Grecia nu ar mai fi considerată în incapacitate de plată față de Fond și ar avea din nou acces la resursele acestuia, în condițiile în care țara încearcă să ajungă la un acord cu instituțiile europene.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.