Un sfert dintre adulţii din România suferă de obezitate

Share:

Un studiu epidemiologic realizat de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii arată că peste 20% dintre românii cu vârsta de peste 18 ani suferă de obezitate. Cea mai mare rată a acestei probleme s-a înregistrat în Moldova, de 23,8%.

Gabriela Roman, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii, a explicat că peste 50% din populaţia ţării noastre are probleme cu greutatea crescută. “Prevalenţa supragreutăţii este de 31,1% ;i cea a obezităţii de 21,3%. Dacă adunăm aceste procente, vedem clar că peste 50% din populaţia noastră are o greutate crescută”, a spus Gabriela Roman.

Cercetarea arată că rata obezităţii creşte o dată cu vârsta. Astfel, 9,9% dintre adulţii de până la 39 de ani suferă de obezitatea, iar acest procent creşte la 30,1% la persoanele în vârstă de 40-59 de ani şi 41,6% la persoanele de peste 60 de ani.

Potrivit studiului, cea mai mare rată a obezităţii a fost înregistrată în Moldova, de 23,8%, urmată de Oltenia şi Muntenia, cu 21,3%. Obezitatea este mai puţin prezentă în Banat, Crişana şi Transilvania, unde procentul este de 18,8%.

Moldova este pe primul loc şi la capitolul suprapondere, unde procentul persoanelor cu supragreutate este de 33,4%, mai mare decât media pe ţară, 31%.

Speciliştii recomandă persoanelor cu probleme de greutate să trateze serios această problemă şi să consulte medical de familie, să consume alimente bazate pe uleiuri vegetale, în porţii moderate, şi să facă mişcare cel puţin 30 de minute pe zi.

Studiul, care a inclus un eşantion de aproximativ 2.100 de persoane din diferite zone ale ţării, a fost realizat în vara anului trecut cu ajutorul unei echipe formate din opt investigatori români, medici cu specialitate de diabet, nutriţie şi boli metabolice.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.