Manifestaţii de amploare la Atena, înainte de referendum

Aproximativ 15.000 de persoane manifestau, vineri seara, la Atena, pentru „Nu” în cadrul referendumului de duminică, în timp ce 12.000 pentru „Da”, în cadrul a două mitinguri distincte ce au loc în capitala elenă.

În Piața Syntagma, în apropierea clădirii parlamentului, manifestanții pentru un „Nu” la măsurile de rigoare propuse de creditorii internaționali continuau să vină în acest loc, în timp ce, la o distanță de mai puțin de un kilometru, susținătorii unui răspuns „Da” la referendum scandau sloganuri în favoarea Europei, relatează Romaniatv.net.

Premierul grec, Alexis Tsipras, s-a alăturat vineri seară simpatizanților săi care manifestau pentru „nu” în Piața Syntagma din centrul Atenei, mergând pe jos de la birou prin mulțime, a constat un jurnalist al agenției France Presse aflat la fața locului.

Peste 25.000 de persoane, potrivit poliției, s-au adunat în această piață pentru a denunța politica de austeritate propusă de creditorii internaționali, UE și FMI, cu două zile înainte de un referendum crucial pentru viitorul Greciei și al zonei euro.

Liderul opoziției din Grecia, fostul premier conservator Antonis Samaras, le-a cerut grecilor ca la referendumul convocat de actualul premier Alexis Tsipras pe tema propunerilor creditorilor internaționali să voteze ‘Da’, pentru a se evita ieșirea țării din zona euro.

‘Duminică votăm da sau nu pentru euro, nu votăm pentru nicio propunere’, a afirmat Samaras într-un mesaj televizat. În opinia sa, partidul Syriza, aflat la guvernare, ‘a dorit de la început să scoată țara din zona euro cu consimțământul poporului nostru’. Samaras a acuzat de asemenea Syriza că a divizat populația prin convocarea referendumului și că minte atunci când spune că dacă votul majoritar va fi ‘Nu’, atunci va semna imediat un acord mai bun cu creditorii internaționali.

‘Fac apel la toți grecii să vină uniți la urne (…) și să rămână uniți și în ziua următoare, pentru că nu votăm doar pentru euro, votăm pentru Grecia, pentru o Grecie puternică’, și-a încheiat Samaras mesajul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.