Ministrul grec de finanțe îi acuză pe creditori de „terorism”

0

Ministrul elen de finanțe, Yanis Varoufakis, a acuzat sâmbătă creditorii internaționali ai țării sale de ‘terorism’ și de intenția de a-i ‘umili pe greci’, cu o zi înaintea referendumului prin care aceștia se vor pronunța asupra ultimelor propuneri de acord ale instituțiilor creditoare, transmite AFP.

‘Ceea ce fac cu Grecia are un nume: terorism’, a acuzat Varoufakis, într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo. ‘De ce ne-au obligat să închidem băncile? Pentru a le insufla oamenilor teamă. Și când este vorba despre a răspândi frica, numim acest fenomen terorism’, a susținut ministrul elen, referindu-se la politica dusă de creditori Atenei — Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europană și Uniunea Europeană, informează Agerpres.

Oricare ar fi rezultatul referendumului de duminică, băncile din Grecia se vor redeschide și va exista un acord cu creditorii, a dat asigurări Varoufakis. ‘Oricare va fi rezultatul referendumului, luni va exista un acord, sunt pe deplin și absolut convins de aceasta. Europa are nevoie de un acord, Grecia are nevoie de un acord, așa încât vom ajunge la un acord’, a insistat el.

El a reiterat că, în cazul victoriei lui ‘da’ va demisiona, dar a acuzat că ‘ceea ce vor Bruxelles și troica este ca ‘da’ să câștige pentru a-i putea umili astfel pe greci’.’Cred că în toată Europa este nevoie de partide ca Syriza și Podemos, partide în același timp critice față de sistem, dar și pro-europene și democrate. Cei care ne detestă vor să ne facă să trecem drept antieuropeni, dar nu, nu este adevărat, nu suntem așa’, a mai spus Yanis Varoufakis în interviul pentru El Mundo.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.