Israelul denunță posibila ridicare a sancțiunilor impuse Iranului

Share:

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a denunțat sâmbătă posibila ridicare a sancțiunilor impuse Iranului, în contextul în care un acord asupra programului nuclear între Teheran și marile puteri ar putea interveni marți, notează AFP.

„Imediat după ridicarea sancțiunilor, zeci, chiar sute de miliarde de dolari se vor revărsa în economia iraniană. Nu va exista posibilitatea de a mai da înapoi”, a afirmat biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu într-un comunicat.”Mașina teroristă iraniană care funcționează în lumea întreagă nu va face decât să se întărească. Iranul este țara cea mai periculoasă din lumea întreagă și cu mult mai periculoasă decât Statul Islamic” (SI), a adăugat sursa menționată, preluată de Agerpres.

„Iranul nu trebuie lăsat să se doteze cu arma cea mai periculoasă din lume și să umple buzunarele terorismului”, a continuat premierul israelian. „Cu cât trece mai mult timp, cu atât marile puteri fac concesii Iranului”, a atras atenția Benjamin Netanyahu.

După luni de intense negocieri, marile puteri din Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) și Republica Islamică au deschis sâmbătă un weekend de discuții cruciale asupra programului nuclear iranian, ultima linie dreaptă înainte de un posibil acord istoric care să fie încheiat cel mai târziu marți.

Un progres decisiv în negocieri se lasă în continuare așteptat, în cea de-a opta zi a reuniunii finale. Semnale timide dau de înțeles că un rezultat pozitiv este, totuși, aproape.

Teheranul a dezmințit constant că a dorit ori dorește să se doteze cu un arsenal militar nuclear. Negocierile trebuie să ducă la un acord care să garanteze că programul nuclear iranian nu are o dimensiune militară, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale care sufocă economia Republicii Islamice.

Israelul este considerat ca singura putere nucleară din Orientul Mijlociu și nu a semnat Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.