BCE menține finanțarea acordată băncilor din Grecia

Share:

Banca Centrală Europeană va menține probabil linia de finanțare de urgență (ELA) destinată creditorilor eleni la actualul nivel restricționat, o decizie în urma căreia băncile ar putea rămâne curând fără numerar, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Duminică seara, Ministerul grec de Interne a anunțat, după încheierea referendumului și numărarea a 20% din buletinele de vot, că 60,49% dintre alegători au votat ‘Nu’, respectiv împotriva acordului propus de creditorii internaționali. Există șanse reduse ca BCE să fie mai generoasă după acest anunț, ceea ce înseamnă că băncile vor rămâne probabil închise în următoarele zile. În prezent, finanțarea de urgență oferită de BCE pentru creditorii eleni este limitată la 89 de miliarde de euro, informează Agerpres.

Deși nu s-a adoptat încă o decizie oficială iar problema va fi discutată probabil luni în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE, analiștii se așteaptă ca BCE să mențină finanțarea de urgență destinată creditorilor eleni la actualul nivel restricționat, ceea ce va limita opțiunile autorităților de la Atena.

‘Am ajuns la punctul final, nimeni nu mai acordă împrumuturi. Nici băncile nu-și mai pot achita datoriile’, susțin sursele. De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE ar putea solicita modificarea garanțiilor acceptate pentru creditele acordate băncilor din Grecia, adaugă sursele.

Duminică, Gabriel Sakellaridis, purtător de cuvânt al Guvernului de la Atena, a anunțat că Banca Centrală a Greciei (BoG) va solicita instituției de la Frankfurt majorarea plafonului liniei de finanțare de urgență destinată creditorilor eleni.

Alte surse au anunțat că șefii principalelor bănci din Grecia urmau să se întâlnească duminică seara cu ministrul de Finanțe, Yanis Varoufakis. Presa elenă susține că BoG va solicita asistență de urgență în valoare de șase miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari).

Obligațiunile grecești au, în prezent, un rating de tip ‘junk’ (nerecomandat pentru investiții), iar, potrivit normelor BCE, nu pot fi acceptate drept garanții pentru credite. Până acum, BCE a făcut o excepție de la aceste norme în ideea de a da o mână ajutor creditorilor eleni.

În 28 iunie, premierul elen Alexis Tsipras a anunțat impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, inclusiv, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia. Sunt puține șanse ca băncile să se redeschidă luni, apreciază analiștii.

În ultimele zile, deponenții greci s-au grăbit să-și retragă economiile din bănci, ceea ce a majorat și mai mult presiunile la care este supus sistemul bancar elen, după ce Alexis Tsipras a anunțat, sâmbătă, organizarea unui referendum având ca temă ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi.

Agenția de evaluare financiară Moody’s Investors Service estimează că deponenții greci au retras peste opt miliarde de euro din băncile elene numai în ultimele două săptămâni, iar, de la finele lunii noiembrie și până în prezent, depozitele private din băncile grecești au scăzut cu 44 de miliarde de euro până la nivelul de 120 de miliarde de euro.

Recent, agenția de evaluare financiară Fitch avertiza că perioada prelungită de incertitudini afectează semnificativ economia Greciei, iar calitatea băncilor elene se va deteriora și mai mult, din cauza retragerilor masive din depozite. Orice decizie a BCE de a limita sau anula ELA ar putea forța băncile să limiteze retragerile din depozite și să intre în incapacitate de plată.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.