Documentarul „Toto și surorile lui” candidează la Premiul Lux al PE

0

Documentarul „Toto și surorile lui”, de Alexander Nanau, se numără printre cele zece filme din selecția pentru Premiul Lux acordat de către reprezentanții Parlamentului European.

Regizorul și scenaristul Alexander Nanau susține un discurs, după ce a primit premiul pentru cel mai bun film documentar, ‘Toto și Surorile lui’, la Gala Premiilor Gopo 2015, informează Agerpres.

Premiul Lux a fost instituit în 2007, ca dovadă a implicării Parlamentului European în industria de film de pe continent, se arată pe site-ul oficial al evenimentului.

Cele zece filme vor fi prezentate în cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene și vor fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale din UE. Dintre aceste producții, una va primi Premiul Lux, la sfârșitul anului, la Strasbourg. Filmul distins cu Premiul Lux va fi disponibil și pentru persoane cu dificultăți de vedere sau auz.

Titlurile celor zece filme din selecția Lux din 2015 au fost prezentate duminică seara în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary (Republica Cehă).

Astfel, peliculele care concurează pentru Premiul Lux 2015 sunt: „45 Years”, de Andrew Haigh (Marea Britanie), „A Perfect Day”, de Fernando Leon de Aranoa (Spania), „Rams (Despre oameni și oi)”, de Grimur Hakonarson (Islanda, Danemarca), „The Measure of a Man”, de Stephane Brize (Franța), „Mediterranea”, de Jonas Carpignano (Italia, Statele Unite ale Americii, Germania, Franța, Qatar), „Mustang”, de Deniz Gamze Erguven (Franța, Germania, Turcia, Qatar), „Son Of Saul”, de Laszlo Nemes (Ungaria), „Toto și surorile lui”, de Alexander Nanau (România, Ungaria, Germania), „The Lesson”, de Kristina Grozeva și Petar Valchanov (Bulgaria, Grecia) și „The High Sun”, de Dalibor Matanic (Croația, Slovenia, Serbia). Din distribuția filmului „Son of Saul” face parte și actorul român Levente Molnar.

Potrivit organizatorilor, „Toto și surorile lui” este primul documentar selectat printre producțiile finaliste, din istoria Premiului Lux.

Documentarul a avut premiera mondială în septembrie 2014 la Festivalul de Film de la San Sebastian și de atunci a fost prezent cu succes la numeroase festivaluri din Europa și din lume, unde a câștigat, printre altele, Golden Eye for Best International Documentary Film la Zurich Film Festival, Best Documentary la Warsaw Film Festival, Honorary Mention from the Main Jury la DOK Leipzig și Grand Prix du Jury Long Metrage Europeen, Premiers Plans Angers.

Filmul spune povestea lui Totonel (10 ani) și a surorilor lui, Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), care așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce și familia se va reuni și vor trăi departe de sărăcia, violența și drogurile care îi înconjoară.

„Toto și surorile lui” este un documentar observațional de lungmetraj filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.