Sute de artiști vor anima zilnic Festivalul Sighișoara Medievală

0

Directorul artistic al celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului Sighișoara Medievală, Liviu Pancu, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că peste 300 de artiști din România, Bulgaria, Ungaria și, posibil, Macedonia, vor prezenta spectacole în fiecare zi a Festivalului Sighișoara Medievală XXIII, care va avea loc în perioada 23-26 iulie.

‘Această ediție capătă o nouă față. În colaborare cu Uniunea Artiștilor și Cineaștilor, am reușit ca această ediție să fie guvernată și patronată — chiar dacă a preluat-o Teatrul Scena — să fie in memoriam Sergiu Nicolaescu (…) Punctul forte al celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului Sighișoara Medievală, desfășurat sub genericul ‘Cinci secole de muzică și teatru medieval’, este acela că vom încerca să ne câștigăm locul în Guinness Book cu trei recorduri: cea mai mare sabie — un soi de Excalibur al acestor meleaguri, de circa 4 metri, confecționată în timpul manifestării, cel mai mare drapel al unui festival, de 30 de metri, care va fi amplasat pe un sit istoric, Turnul cu Ceas, și cel mai mare covrig rotund, cu un diametru de 20 de metri, la care vor lucra 50 de voluntari. Pe plan național se dorește și doborârea unui alt record, prin confecționarea celei mai mari măști populare, de circa patru metri înălțime’, a spus Liviu Pancu, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că Excalibur-ul românesc va fi înfipt într-o piatră, va purta o serie de blazoane pe gardă — blazonul Sighișoarei, al Cavalerilor Lup și al Cavalerilor Templieri ai Sfântului Bernard și va rămâne în Cetatea Sighișoara ca simbol al festivalului de artă medievală.

Potrivit lui Pancu, în acest an, piațetele vor căpăta o altă formulă, în sensul că vor fi delimitate locurile breslelor astfel încât fierarii, bijutierii, olarii etc. să aibă fiecare o piață a lor.

Festivalul va fi transmis online și în acest an, iar site-ul www.sighisoaramedievala.ro a depășit deja 3,5 milioane de vizualizări din 2011 până acum, fiind considerată o performanță pentru un site cultural.

Liviu Pancu a precizat că, întrucât Sighișoara Medievală este primul festival-spectacol din România, la această ediție va fi marcat de o „confruntare” a menestrelilor în Piața Centrală a Cetății Medievale.

El a mai menționat că, dat fiind faptul că acordul de parteneriat dintre teatrul Scena și primăria Sighișoara s-a semnat destul de târziu, programul manifestării este încă în lucru.

Bugetul estimat al acestei ediții este situat între de 350.000—407.000 lei, din care din bugetul local se suportă suma de 130.000 lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.