Manuscrisul de la Sfântu Gheorghe, la Academia Sighișoara

Share:

Lucrările cuprinse într-una dintre cele mai voluminoase culegeri de muzică barocă din România, Manuscrisul de la Sfântu Gheorghe, din anul 1757, vor fi prezentate în cadrul unui concert susținut de Ansamblul Baroc Transilvania în cadrul celei de-a 22-a ediții a Academiei Sighișoara, care se va desfășura în perioada 1-14 august.

Organizatorii Academiei Sighișoara, Asociația Cultura Viva Sighișoara din Berna și Academia Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, au anunțat marți, într-un comunicat de presă, că Ansamblul Baroc Transilvania va concerta în Sala Primăriei Sighișoara în data de 5 august, de la ora 23.00, iar premergător concertului va fi prezentat documentul și modul în care ‘s-au întâlnit Occidentul cu Orientul în Transilvania’, informează Agerpres.

Erich Türk, cel care conduce Ansamblul Baroc Transilvania, a arătat că programul care va fi prezentat la Sighișoara este dedicat unui manuscris autohton foarte interesant — Manuscrisul de la Sf. Gheorghe din 1757, ‘care este o culegere voluminoasă de muzică de cameră ce era probabil cântată la seratele din reședințele burgheziei culte sau ale nobilimii din Transilvania’.

‘Deși manuscrisul a fost găsit în Secuime, nu este exclus ca el să fi provenit din sfera culturală săsească. O trecere în revistă a compozitorilor reprezentați în manuscris sugerează o legătură cu Dresda: Adolf Hasse, Francesco Maria Veracini, Pietro Castrucci, Gasparo Visconti, Georg Philipp Telemann, Pietro Locatelli ș.a. sunt reprezentați și în arhiva din Dresda numită „Schrank 2”, ce documentează repertoriul orchestrei de curte din secolul 18. Interesantă este modernitatea acestui manuscris, având în vedere că majoritatea compozitorilor menționați erau încă în viață în 1757 și erau deja cântați în Transilvania, la hotarul estic al sferei culturale apusene (…) Pe lângă repertoriul cameral cântat și la curtea regelui August II cel Puternic, manuscrisul conține și câteva dansuri cu iz folcloric oriental’, a arătat artistul.

Potrivit acestuia, Manuscrisul de la Sf. Gheorghe evidențiază viața muzicală practicată în înalta societate a secolului al XVIII-lea din zona Transilvaniei.

Ansamblul Baroc Transylvania, înființat în 1995, abordează muzica barocă, cu precădere cea autohtonă, folosind copii ale unor instrumente istorice, dar abordează și muzica contemporană din Transilvania.

Academia Sighișoara a fost inițiată în 1993, s-a numit Festivalul de Muzică de Vară Sighișoara și dintr-un curs pentru studenți din România și Elveția, susținut de profesioniști în domeniu, recunoscuți pe plan mondial, a devenit un important festival internațional, însă cu păstrarea caracterului de școală de vară.

A XXII-a ediție a Academiei Sighișoara este finanțată și în acest an în cadrul unui grant elvețian.

Anul trecut, Academia Sighișoara a fost considerată, de site-ul CMUSE, care oferă cele mai noi știri și videoclipuri din industria muzicală mondială, ca fiind una dintre cele mai interesante 20 de destinații muzicale din întreaga lume.

La ediția din acest an vor fi organizate, pe lângă o serie de concerte, zece cursuri pentru tinerii muzicieni prezenți la Academia Sighișoara, care vor fi susținute de 19 muzicieni de renume și profesori din Elveția, Germania, Spania, Austria și România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.