Premieră medicală la Institutul „C.C. Iliescu

Trei implantări de proteză de valvă aortică pe cale minim invazivă au avut loc, joi, în premieră națională în sistemul public, la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare (IUBCV) „Prof. C.C. Iliescu” București.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, o echipă de medici coordonată de prof. dr. Vlad Iliescu, prof. dr. Șerban Bubenek, dr. Dan Deleanu, din care au mai făcut parte doctorii Ovidiu Chioncel, Ovidiu Știru, Costin Scarlat, Marin Postu și Adham Hendy, a efectuat cu succes trei intervenții de implantare transcateter de proteză pentru valva aortică (TAVI) prin abord femural (prin arterele coapsei).

Cei trei pacienți sufereau de stenoză aortică severă și asociau de asemenea multiple alte comorbidități grave (insuficiență cardiacă congestivă avansată, insuficiență respiratorie cronică, insuficiență renală, diabet zaharat, etc).

Procedura TAVI se adresează pacienților cu stenoză aortică severă, care nu pot fi operați pe cord deschis prin proceduri clasice de chirurgie cardiacă atât din cauza suferinței cardiace avansate, cât și din cauza bolilor asociate care împreună cresc riscul operator la valori inacceptabile, precizează sursa citată.

Sub anestezie generală, proteza valvulară aortică a fost introdusă printr-o mini-incizie (5 cm) la nivelul vaselor coapsei și ulterior avansată sub control angiografic și echocardiografic transesofagian până în vecinătatea inimii, unde, după dilatarea cu balon a valvei aortice native, s-a implantat o valvă biologică auto-expandabilă.

Intervențiile au durat câte 2 ore fiecare, iar evoluția ulterioară a celor trei pacienți a fost excelentă, aceștia urmând a fi externați peste trei zile și nu peste 7-10 zile, cum se procedează după o operație clasică, susțin reprezentanții Institutului.

„Cele trei proceduri TAVI efectuate la IUBCV ‘C.C. Iliescu’ București reprezintă premiere medicale absolute pentru sistemul public de sănătate din România. Aceste reușite au fost posibile atât datorită efortului susținut de autoperfecționare al personalului instituției, cât și datorită sprijinului decisiv acordat în anul 2015 de conducerea Ministerului Sănătății, precum și programelor de sănătate promovate de CNAS și care sperăm să continue în viitor”, a declarat prof. dr. Șerban Bubenek.

Potrivit acestuia, IUBCV „C.C. Iliescu” București, care se situează constant în ultimii zece ani pe locul întâi sau doi ca indici de performanță medicală între toate cele peste 400 de spitale din România, este și centrul etalon al cardiologiei și chirurgiei cardiovasculare românești și rezolvă anual peste 45% din totalul operațiilor pe inimă din țară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.