Papa Francisc și-a încheiat turneul din America de Sud

Papa Francisc și-a încheiat duminică turneul de o săptămână în America de Sud, cerând tuturor iertare pentru rănile colonizării și invitând decidenții politici să construiască o economie fără excluderi, relatează AFP.

Înainte de a urca în avionul care urma să decoleze spre Roma, Suveranul pontif (78 de ani) a avut o zi încărcată duminică, la Asuncion, vizitând un cartier sărac, ținând o mare slujbă religioasă în aer liber și având o întâlnire cu tinerii. La slujba duminicală oficiată în parcul Nu Guazu, în apropiere de Asuncion, au participat circa un milion de credincioși, care au venit să-l vadă, să-l asculte și să se roage împreună cu Francisc, al doilea papă care a venit în Paraguay după Ioan Paul al II-lea, informează Agerpres.

În cursul ceremoniei religioase, papa a cerut credincioșilor ‘să treacă de la logica egoismului, a închistării, a luptei, a diviziunii, a superiorității la o logică a vieții, a gratuității, a iubirii’. Cântece în latină și în guarani, limba amerindiană vorbită de 80 % dintre paraguayeni, au răsunat.

Zeci de mii de persoane dormiseră în parc pentru a-și asigura un loc pe peluză, în apropiere de uriașul altar colorat, ornat cu 32.000 de coceni de porumb, nuci de cocos și dovleci. Înaintea slujbei, papa argentinian s-a dus într-un cartier sărăcăcios din Asuncion, Banado Norte, în care se refugiaseră numeroși țărani fără pământ

Acolo, Suveranul pontif a salutat lupta pentru pământ într-o țară în care 1% din populație deține 77 % din terenurile agricole. Acest angajament ‘nu v-a răpit solidaritatea, ci dimpotrivă—a remarcat el — a stimulat-o, a sporit-o’.

O purtătoare de cuvânt a cartierului cu 33.000 de locuitori, supus cu regularitate inundațiilor, a denunțat disprețul statului pentru săraci și a cerut papei să le susțină aspirațiile. ‘Trebuie regularizată proprietatea pământului’, a pledat Maria Garcia.

În Ecuador, Bolivia și Paraguay, papa iezuit s-a pronunțat în favoarea unei mai bune repartizări a pământurilor și a averilor. Însă la fel ca și în restul Americii Latine, apelul la redistribuire a terenurilor cultivabile a rămas fără răspuns.

Cu cei șapte milioane de locuitori, Paraguayul a afișat o creștere economică de 14,5 % în 2013 și de 4,5 % anul trecut, dar 40% din populație trăiește în continuare în sărăcie. El a devenit în ultimii ani al patrulea exportator de soia pe plan mondial, după Brazilia, SUA și Argentina.

Jovial și înclinând-se pentru a îmbrățișa copii, bolnavi și persoane vârstnice, Suveranul pontif a pozat răbdător pentru fotografii cu locuitorii din Banado Norte.’Sper că după vizita papei, guvernul va face ceva pentru a ne acorda asistență’, a subliniat o locuitoare a cartierului, Silvia Sanchez, după ce a ascultat sâmbătă discursul lui Francisc prin care acesta îi invita pe decidenți să acționeze împotriva sărăciei.

Papa și-a consacrat ultimul mesaj tineretului paraguayan pe care s-a dus să-l întâlnească pe Costanera, în centrul Asuncionului, un bulevard pe malul fluviului Parana. În mijlocul tinerilor, el le-a spus să se angajeze cu pasiune, să se facă auziți și să dea dovadă de solidaritate.

Trăsătura constantă a acestui voiaj papal în Ecuador, Bolivia și Paraguay a fost o mână întinsă săracilor și persoanelor neglijate sistematic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.