Aparatul care depistează afecțiunile respiratorii în fază incipientă

0

Clinica de Medicina Muncii a Spitalului Clinic Județean (SCJ) Târgu Mureș reușește să depisteze în fază incipientă o serie de afecțiuni respiratorii în urma investigațiilor efectuate cu un Bodypletismograf, care folosește un amestec de monoxid de carbon și metan, ceea ce îl face unic în țară, a declarat marți, dr. Horațiu Moldovan, șeful clinicii.

Marele avantaj al aparatului Bodypletismograf, a arătat dr. Horațiu Moldovan, este măsurarea volumului rezidual a difuziunilor alveolo-capilare și a rezistenței căilor aeriene la flux, ceea ce înseamnă că se pot identifica anumite afecțiuni respiratorii în stadiile incipiente, în stadiile subclinice, informează Agerpres.

‘Bodypletismograful folosește un amestec de monoxid de carbon și metan. Metoda cu metan este relativ mai nouă și din câte știm noi este singurul aparat existent în România (…) În cazul în care o spirometrie poate să apară să aibă valori normale, în schimb pacientul are o anumită simptomatologie, noi cu acest aparat putem să punem în evidență o afecțiune pulmonară în stadiu incipient, care ar putea fi pusă în evidență de o spirometrie și de un examen clinic general doar în următorii câțiva ani. Deci acesta este marele avantaj, că poți să începi un tratament în stadiu precoce, unde șansele de reușită sunt mult mai mari și costurile sunt scăzute de asemenea’, a arătat dr. Moldovan.

Potrivit acestuia, Bodypletismograful a fost primit de la Ministerul Sănătății, iar în țară mai există 4-5 aparate asemănătoare, însă care nu folosesc metoda cu metan, iar din acest motiv Clinica de Medicina Muncii din Târgu Mureș poate deservi o gamă largă de patologii respiratorii și poate veni în ajutorul medicilor din mai multe specialități.

Dr. Szasz Zsuzsanna, medic primar de medicina muncii, a arătat că după primirea aparatului, Clinica de Medicina Muncii a efectuat un studiu într-o societate comercială în care muncitorii erau expuși la noxe pneumotrope și că din aproape 3.500 de angajați, 200 au avut recomandare pentru a fi investigați cu acest aparat.

‘Rezultatele acelor investigații care testau practic funcția pulmonară a unor muncitori proveniți din sfera expunerii cu noxe pneumotrope a arătat în mod clar, chiar dacă probele funcționale, ventilatorii, la prima vedere erau aproximativ în limite normale, rezultatele cu acest aparat au arătat că într-adevăr există tulburări de difuziune alveolo-capilară (…) Studiul s-a făcut pe aproximativ 3.500 de angajați din care au fost selectați unii la care li s-a recomandat această investigație cu Bodypletismograful. Din aceștia 200 aveau recomandare, cam 50 au venit și la toți au fost depistate modificări’, a precizat dr. Szasz Zsuzsuanna.

Medicul susține că acest aparat arată deficiența deja în stadiul în care membrana alveolo-capilară este un pic îngroșată, adică prezintă modificări tisulare microscopice, în condițiile în care investigațiile clasice, prin radiografie, depistează boala în fază avansată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.