Rusia refuză să pună în aplicare deciziile CEDO

0

Rusia a anunțat marți că își rezervă oficial dreptul de a nu pune în aplicare deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul în care acestea vin în contradicție cu Constituția rusă.

‘Convenția Europeană a Drepturilor Omului și deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului care se bazează pe aceasta nu pot înlătura supremația Constituției ruse’, a decis Curtea Constituțională a Federației Ruse, în cadrul unei ședințe desfășurate la Sankt Petersburg, potrivit AFP.

Sesizată de membri ai Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) care contestă o decizie a CEDO prin care Rusia este obligată să plătească o despăgubire record foștilor acționari ai grupului petrolier Iukos, Curtea Constituțională rusă subliniază că Legea fundamentală este ‘forța juridică supremă’ în țară.

Dacă o decizie a CEDO ‘vine în contradicție cu Constituția rusă, Rusia va fi nevoită să refuze punerea în aplicare’ a acestei decizii, a explicat Curtea.

‘Instituțiile judiciare supreme ale unor țări europene, precum Germania, Italia, Austria sau Marea Britanie, respectă de asemenea supremația legilor lor fundamentale în aplicarea deciziilor CEDO’, a adăugat Curtea Constituțională rusă.

La sfârșitul lunii iulie 2014, CEDO a condamnat Rusia la plata unei sume de aproape 1,9 miliarde de euro foștilor acționari ai grupului Iukos, compania oligarhului Mihail Hodorkovski — un acerb critic al Kremlinului care a stat 10 ani în închisoare—, fiind lichidată de justiția rusă în anii 2000 în urma acuzațiilor de fraudă fiscală.

O sută de parlamentari ruși au sesizat Curtea Constituțională pentru ca aceasta să decidă dacă Rusia, țară care a semnat în 1996 Convenția Europeană a Drepturilor Omului, este obligată să pună în practică orice decizie CEDO, chiar și pe cele care ‘vin în contradicție cu Constituția rusă’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.