SIDA ar putea fi eradicată definitiv până în 2030

0

Lumea a atins cel de-al șaselea Obiectiv al Mileniului 2015, cel de a fi redus propagarea maladiei SIDA și își va fixa pentru următorii 15 ani un obiectiv mai ambițios: eradicarea virusului HIV în 2030, relatează marți EFE.

Potrivit raportului agenției Națiunilor Unite împotriva SIDA (ONUSIDA) intitulat: ‘Cum SIDA a schimbat totul’, ce compilează succesele înregistrate și stabilește prioritățile pentru lupta împotriva virusului VIH pentru următoarele decenii, ‘epidemia s-a oprit și a devenit reversibilă’. În 2014, un număr de 83 de țări, reprezentând 83 % din întreaga populație infectată cu HIV (37 de milioane la nivel mondial), au stopat avansul epidemiei, inclusiv câteva dintre țările cele mai afectate precum India, Kenya, Mozambic, Africa de Sud și Zimbabwe.

‘Un nou obiectiv se află acum în fața noastră: să punem capăt epidemiei SIDA în 2030’, a declarat șeful Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, care prezintă marți, la Addis Abeba, bilanțul provocărilor în lupta mondială împotriva acestei maladii.

Incidența SIDA în rândul tinerilor a scăzut cu 37 %, în timp ce 73 % dintre femeile seropozitive însărcinate primesc tratament pentru a nu-și infecta copiii, lanț de transmisie care a fost prima dată întrerupt de Cuba.

În raport, ONU schițează prioritățile care ar trebui să ducă la eradicarea virusului care a ucis 39 de milioane de oameni în istoria sa și 1,2 milioane în 2014. Creșterea numărului programelor de prevenire, mobilizarea bolnavilor, eliminarea transmiterii HIV de la mamă la copil, încetarea discriminării seropozitivilor și promovarea investigației medicale sunt marii pași care ar trebui să ducă la eradicarea SIDA în următorii 15 ani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.