Prima operație de cancer de prostată, cu un robot ultraperformant!

0

O echipă complexă de chirurgi și urologi de la Spitalul Județean Timișoara au efectuat, joi, prima operație cu un robot ultraperformant, proaspăt achiziționat, în cazul unui pacient cu cancer de prostată.

‘Astăzi s-a făcut o operație în cazul unei afecțiuni de cancer de prostată cu un robot de ultimă generație. De la Viena încoace, un robot de o asemenea performanță nu există. Intervenția a decurs fără niciun fel de incidente. Luni, probabil, acest pacient va fi externat’ a declarat joi, într-o conferință de presă, prof. dr. Lazăr Fulger, coordonatorul Clinicii II Chirurgie din cadrul Spitalului Județean Timișoara, informează Agerpres.

Prof. dr. Viorel Bucuraș, șeful Clinicii de Urologie a aceluiași spital, a precizat faptul că maladia canceroasă de prostată este a doua cauză de mortalitate oncologică, în rândul bărbaților.

‘Cancerul de prostată este a doua cauză de mortalitate de cancer la bărbați. Acești pacienți operați de cancer de prostată, în afară de faptul că sunt operați chirurgical, trebuie să fie, după intervenție, continenți urinar, să nu piardă urină și integritatea funcției sexuale. Este ultimul model de robot de pe piață care există, permite efectuarea unor operații extrem de precise. În Spitalul Județean Timișoara reușim să folosim cât se poate de constructiv și civilizat acest suport, pentru mai multe servicii’, a adăugat dr. Viorel Bucuraș.

La începutul lunii iulie,la Spitalul Județean s-a realizat o primă operație cu robotul ultraperformant achiziționat în cadrul proiectului Robocape.

Pe de altă parte, în conferința de presă s-a menționat faptul că instrumentele și materialele sanitare utilizate într-o operație de acest fel costă aproximativ 3.000-4.000 de euro și de aceea reprezentanții Spitalului Județean Timișoara cer Ministerului Sănătății reintroducerea finanțării pentru Programul de Chirurgie Robotică, întrerupt din 2013.

Prin acest program, spun medicii, s-ar putea asigura materialele sanitare necesare operațiilor cu acest robot.

Robotul achiziționat, în valoare de 1,5 milioane de euro, este parte a unui proiect mai amplu, în valoare de 4 milioane de euro, care se va derula pe o perioadă de cinci ani. Este vorba despre un proiect european de cercetare, care se desfășoară prin Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Victor Babeș’ Timișoara (titular de proiect), prin care au fost accesați banii.

La Timișoara se va accesa un alt proiect pe bani europeni pentru plata instrumentarului și pentru materialele sanitare necesare intervențiilor chirurgicale, dacă Ministerul nu deblochează programul de finanțare, spun reprezentanții spitalului.

‘Robotul are instrumente mai versatile decât chirurgia laparoscopică, are un cap care reproduce mișcările mâinii umane. Disecția în spații înguste, spre exemplu pelvisul, rezecția de rect se face cu mai mare precizie. Gesturi mai precise făcute de un chirurg ceva mai relaxat, aici chirurgul stă comod pe scaun, privește și vede tridimensional’, a explicat chirurgul timișorean.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.