Raul Castro cere relaxarea embargoului impus de SUA

0

Președintele cubanez, Raul Castro, i-a cerut din nou miercuri omologului său american, Barack Obama, să relaxeze mai mult restricțiile embargoului comercial și financiar impus insulei din 1962, scrie AFP.

Într-un discurs ținut cu cinci zile înainte de restabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, pe 20 iulie, Raul Castro, l-a îndemnat pe Barack Obama să „facă uz de puterea sa executivă pentru a elimina unele aspecte ale acestei politici”, cum a făcut deja în ianuarie, a informat presa locală.

În urma anunțului, pe 17 decembrie 2014, al unei apropieri între cele două țări, liderul de la Casa Albă a ridicat anumite restricții americane asupra călătoriilor și comerțului cu Havana, în limitele prerogativelor sale, numai Congresul fiind autorizat să ridice total acest embargo. Ulterior, democratul Barack Obama a cerut în repetate rânduri Congresului, dominat de republicani, să ridice aceste sancțiuni înscrise într-o lege din 1996.

Într-o alocuțiune la închiderea sesiunii semestriale a parlamentului de la Havana, la care presa nu a avut acces, președintele cubanez a menționat că redeschiderea ambasadelor pe 20 iulie va încheia „prima fază” a procesului de apropiere demarat la sfârșitul lui 2014.

Peste cinci zile, „va debuta o nouă fază, lungă și complexă, spre normalizarea relațiilor, care va necesita voință pentru a găsi soluții la problemele care s-au acumulat timp de peste cinci decenii și care afectează legăturile dintre țările și popoarele noastre”, a adăugat Raul Castro, potrivit mass-media de stat.

„Așa cum am mai spus, este vorba despre a pune bazele unui nou tip de legături între cele două state, diferite de cele care au marcat istoria noastră comună”, a mai afirmat președintele cubanez în fața celor 612 parlamentari.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.