Băncile grecești se redeschid luni

0

Băncile grecești, închise de pe data de 29 iunie, se redeschid luni, iar restricțiile privind retragerile de numerar și folosirea cardurilor vor fi ușor relaxate, transmite AFP citând un anunț al guvernului de la Atena.

Totuși, limita maximă a retragerilor de numerar, stabilită la 60 de euro pe zi, rămâne în vigoare pentru a se evita retragerile masive ce ar putea aduce băncile în incapacitate de plată. În schimb, grecii vor avea posibilitatea să retragă o singură dată suma săptămânală permisă, de 420 de euro, informează Agerpres.

Va fi posibilă, de asemenea, folosirea cardurilor pentru efectuarea de plăți în afara Greciei și vor fi permise viramente de cel mult 5.000 de euro pe trimestru pentru tinerii greci plecați la studii în străinătate. De asemenea, grecii care pleacă în afara țării pentru îngrijiri medicale vor avea dreptul să scoată din țară 2.000 de euro.

Însă celelalte restricții privind mișcările de capital rămân în vigoare, astfel că nu se vor putea transfera bani în conturi din afara Greciei și nici scoate sume importante din țară.

Deși aceste restricții previn o prăbușire a sistemului bancar, ele sufocă economia Greciei, care, conform publicației Kathimerini, ar fi pierdut deja circa 3 miliarde de euro ca urmare a controlului asupra mișcărilor de capital. Potrivit Camerei de Comerț și Industrie din Atena, circa 4.500 de containere cu produse sunt blocate în portul capitalei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.