Buget restrâns pentru Festivalul de la Salzburg

0

Bugete și programe restrânse, dar standarde artistice intacte sunt auspiciile sub care se va deschide sâmbătă cea ce a 95-a ediție a Festivalului de la Salzburg, unul dintre cele mai prestigioase din lume, desfășurat în locul nașterii lui Mozart, scrie agenția France Presse (AFP).

Un buget mai mic cu 8%, adică de 60 milioane de euro, și un număr de spectacole redus cu o treime, 188 de întâlniri față de 270 anul trecut au prevăzut co-directorii interimari Helga Rabl-Stadler și Sven-Eric Bechtolf încheind, așa cum s-au angajat, creșterea care a marcat scurtul mandat al lui Alexander Pereira (2012-2014) — acum director la Scala din Milano — încheiat pe fondul diferențelor de opinie cu orașul Salzburg și al plângerilor artiștilor cu privire la programul prea obositor.

De asemenea, anul acesta, premierele de operă scad de la cinci la trei. Astfel, Sven-Eric Bechtolf a încheiat un acord ca opera „Nunta lui Figaro” scrisă de Mozart împreună cu libretistul Lorenzo da Ponte să fie pusă în scenă de Jankova Martina, Luca Pisaroni și Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Dan Ettinger, scrie AFP.

Franz Welser-Most va dirija „Fidelio” de Beethoven, în regia lui Claud Guth.

Cea de a treia premieră este una cu o lucrare contemporană: este vorba despre „Cucerirea Mexicului ” scrisă în 1992 de Wolfgang Rihm, născut în 1952, bazându-se pe texte de Antonin Artaud (1896—1948) și Octavio Paz (1914 — 1998).
Festivalul de la Salzburg va mai prezenta la această ediție spectacole cu „Norma” de Bellini, „Iphigenia în Tauris” de Gluck, ambele spectacole beneficiind de prezența Ceciliei Bartoli, precum și ”Il Trovatore” de Verdi, avându-l ca interpret pe Francesco Meli și „Cavalerul rozelor „de Richard Strauss.

Festivalul se va deschide sâmbătă, ca în fiecare an, cu creația lui Haydn „La Création” care va fi urmată de versiunea concertată a operei „Werther” de Massenet, „Opera de trei parale” de Kurt Weill și un omagiu adus compozitorului francez Pierre Boulez, născut în 1925, mai informează AFP.

Circa 200.000 de iubitorii de muzică participă în acest an în orașul lui Mozart, la Festivalul de la Salzburg și la Festivalul de Rusalii înființat la Salzburg din anul 1998 și care are loc primăvara.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.