Iranul nu-și schimbă politica față de „aroganța americană”

0

Acordul nuclear cu marile puteri nu va schimba politica Iranului față de „guvernul arogant american” și nici sprijinul pentru „prietenii săi” în regiune, a declarat sâmbătă ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, citat de AFP.

„Republica Islamică Iran nu va renunța să-și sprijine prietenii în regiune, popoarele asuprite din Palestina, Yemen, popoarele și guvernele sirian și irakian, poporul oprimat din Bahrein și combatanții sinceri ai rezistenței din Liban și Palestina”, a declarat ayatollahul Khamenei într-un discurs cu ocazia rugăciunii de Aid Al-Fitr, care marchează sfârșitul postului de Ramadan.

„Politica noastră nu se va schimba față de guvernul american arogant”, a adăugat Khamenei, ale cărui afirmații au fost întâmpinate cu „Moarte Americii!” și „Moarte Israelului!”, informează Agerpres.

Iranul și marile puteri din Grupul 5plus1(SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania) au încheiat la 14 iulie un acord final în dosarul nuclear iranian după mai mult de 22 de luni de negocieri intense. Congresul SUA și parlamentul iranian urmează să se pronunțe asupra acestui document.

Numărul unu iranian a salutat, de asemenea, activitatea desfășurată de către negociatori, care au „muncit din greu”. „Fie că acordul este aprobat sau nu în cadrul procesului legislativ prevăzut, ei merită să fie recompensați”, a spus Khamenei.

Dar el a repetat din nou liniile roșii ale țării, îndepărtând perspectiva unei viitoare îmbunătățiri a relațiilor dintre Iran și SUA, întrerupte din 1980.

„Am spus în repetate rânduri, nu avem niciun dialog cu SUA în problemele internaționale, regionale sau bilaterale. De câteva ori, ca în cazul nuclear, am negociat cu Statele Unite pe baza intereselor noastre”, a adăugat el, accentuând faptul că „politicile SUA în regiune sunt opuse în proporție de 180% celor ale Republicii Islamice”.

Ayatollahul Khamenei, care este, de asemenea, comandantul suprem al armatei, a subliniat determinarea țării sale de a-și conserva capacitățile militare.

„În ceea ce privește menținerea capacităților militare și defensive, în special în climatul de amenințare creat de inamici, Republica Islamică nu va accepta cererile excesive ale dușmanilor”, a adăugat el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.