Muzeele spaniole își deschid porțile pentru nevăzători

Share:

De regulă, angajații muzeului Prado, cel mai mare muzeu de arte frumoase din Spania, supraveghează ca vizitatorii să nu atingă lucrările, însă de acum înainte reproducerile de artă după marile capodopere, amplasate în muzeu vor putea fi atinse de vizitatori, scrie AFP.

Jose Pedro Gonzalez, în vârstă de 56 de ani, care și-a pierdut vederea de la 14 ani poate acum pune mâna și urmări tactil contururile faimoasei lucrări ‘La Forge de Vulcain’ de Diego Velazquez.

Acest tablou este una dintre cele șase copii după capodopere de El Greco și Francisco Goya realizate de Muzeul Prado cu ocazia primei sale expoziții special concepute pentru orbi.

Datorită reproducerii în relief a tablourilor, cu textura și volumul original, orbii și persoanele cu deficiențe de vedere își pot reprezenta lucrările direct prin atingere.

Boluri sunt puse la dispoziția câinilor însoțitori și un ghid audio îi sfătuiește pe vizitatori cu privire la modul cel mai potrivit pentru a explora lucrările.”Această expoziție este genială. Până în prezent, singura modalitate pentru nevăzători de a accesa pictura a fost prin explicațiile date de altă persoană”, a spus Jose Pedro Gonzalez, care a vizitat deja de mai multe ori expoziția intitulată „Atingeți Prado” de la deschiderea sa în luna ianuarie.

Muzee din alte țări au folosit deja tehnica pentru a face accesibile lucrările pentru orbi, dar copiile lucrărilor erau mai mici și doar în alb și negru, a explicat curatorul expoziției, Fernando Perez Suescun. Prado a ales lucrări relevante pentru colecția sa vastă și ale căror detalii pot fi ușor evidențiate.

După închiderea expoziției de la Madrid, la 18 octombrie, Muzeul Prado intenționează să o itinereze și în alte orașe din Spania.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.