Scandal în cursa pentru Casa Albă

0

Miliardarul candidat la Casa Albă Donald Trump a lansat un atac neobișnuit sâmbătă contra senatorului republican John McCain, afirmând că fostul pilot, luat prizonier în timpul Războiului din Vietnam, nu merită statutul de „erou”, notează AFP.

„El nu este un erou de război. Este un erou de război pentru că a fost capturat”, a declarat Donald Trump sâmbătă la un eveniment conservator în Iowa, Family Leadership Summit. „Îmi plac oamenii care nu au fost capturați”, a adăugat el.

Comentariul a provocat imediat indignare în rândurile republicanilor, John McCain fiind unul dintre veterani în Congres.

McCain, 78 de ani, a fost pilot în timpul Războiului din Vietnam. În octombrie 1967, aparatul său a fost lovit de o rachetă și el a fost obligat să se catapulteze. Rănit și capturat la Hanoi, el a rămas cinci ani și jumătate în captivitate și a fost torturat, amintește France Presse.

Donald Trump, 69 de ani, a evitat războiul obținând amânări multiple, potrivit unor documente publicate de presă în 2011.

Donald Trump a răspuns la o întrebare asupra criticilor senatorului McCain legate de propunerile candidatului la Casa Albă privind imigrația. În iunie, magnatul imobiliar a amestecat lucruri diferite, imigranții clandestini și infractorii mexicani, declanșând un val de dezaprobare.

John McCain, un susținător al reformei sistemului de imigrare, a declarat joi cu sinceritatea sa obișnuită că Donald Trump „i-a excitat pe cei stăpâni pe situație” cu declarațiile sale anti-imigranți.

Iar Trump a răspuns că John McCain este un „idiot”, afirmând că el a fost pe ultimul loc la academia navală din Annapolis.

Clasa politică americană a condamnat imediat comentariile, mai ales rivalii lui Donald Trump la alegerile primare republicane care și-au arătat rapid admirația pentru fostul pilot, candidat la prezidențiale în 2008.

„Ajunge cu atacurile calomnioase”, a scris Jeb Bush pe Twitter. „John McCain și toți foștii noștri combatanți, în special prizonierii de război, au câștigat respectul și admirația noastră”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.