Separatiștii catalani nu renunță la independență

0

Separatiștii catalani au afirmat luni că sunt dispuși să meargă până la declararea unilaterală a independenței în cazul în care, după victoria lor la regionale, Madridul căută să blocheze procesul de separare a Cataloniei de restul Spaniei, notează AFP.

„Dacă în acest proces, statul spaniol, prin intermediul deciziilor politice sau juridice, blochează Cataloniei, guvernul sau parlamentul catalan, vom acționa cu o declarație de independență”, a declarat Raul Romeva, fost deputat european și cap de listă a coaliției separatiste în rândurile căreia se află, printre alții, liderul conservator catalan Artur Mas și Oriol Junqueras, din partea stângii separatiste ERC (Stânga republicană din Catalonia).
„Jucăm totul sau nimic. Nu mai avem marjă de manevră. Este serios”, a mai declarat el la Barcelona, unde a prezentat presei această listă pe care asociațiile separatiste vor fi promovate în prim-planul scenei alături de politicieni.
Lista „Împreună pentru da” promite, dacă va câștiga regionalele de la 27 septembrie, să execute o foaie de parcurs spre independență cu înființarea unor instituții ale statului, ca administrația fiscală. Procesul, susțin partizanii săi, ar urma să se încheie cel mai târziu în 2017 în această regiune cu 7,5 milioane de locuitori, reprezentând 20% din PIB-ul Spaniei. Într-un interviu acordat luni jurnalului conservator ABC, ministrul justiției, Rafael Catala, nu a exclus posibilitatea suspendării autonomiei regionale, dacă procesul de separare este într-adevăr demarat. „Această posibilitate există în Constituție și, în consecință, este una din alternativele la care putem recurge”, a avertizat el.
La rândul său, premierul conservator Mariano Rajoy a declarat joi că „nu va exista independența Cataloniei”, mai scrie AFP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.