Tsipras a cerut 10 miliarde de dolari ca să iasă din zona euro

0

Premierul grec Alexis Tsipras a cerut Rusiei un sprijin de 10 miliarde de dolari că să iasă din zona euro şi să revină la drahmă, dezvăluie ziarul grec To Vima. Dezvăluirea, preluată imediat de toată presă elena, face acum agenda publică în Grecia, fiind principala tema de discuţie. Ziarul grec susţine că Moscova nu a refuzat oferta, dar a început discuţii despre un spriijin de 5 miliarde de euro, plătiti Greciei că avans pentru sprijinirea gazoductului South Stream.

Autorii articolului susţin că în cele din urmă Rusia nu s-a angajat să susţină planurile lui Tsipras, dar ar fi încercat să facă un târg cu Europa, cerând tăcere din partea UE în privinţa planurilor sale din Estul Ucrainei, potrivit Hot News.

În acelaşi articol se arată că modelul ruperii Slovaciei de Cehia în 1993 şi introducerea coroanei slovace că moneda naţională a fost unul dintre modelele studiate la Ministerul Finanţelor din Grecia pentru a pregăti ieşirea din zona euro şi întoarcerea la drahmă. To Vima mai scrie că Tsipras şi guvernul sau au mai făcut cereri pentru imprumuri în dolari şi în Iran şi China, dar cele două ţări nu au fost tentate să participe la ieşirea Greciei din euro, fapt ce ar fi însemnat o lovitură foarte dura dată UE.

Printre garanţiile pe care guvernul lui Tsipras le oferea în schimbul împrumutului se numără şi veniturile viitoare din platformele petroliere marine din Marea Egee, scrie publicaţia citată. Ziarul elen susţine că planurile premierului Alexis Tsipras erau cunoscute de principalii miniştri din guvernul său, printre care şi radicalul ministru al Finanţelor, Yanis Varoufakis.

„Tsipras, Varoufakis şi ceilalţi miniştri credeau că Germania, odată ce va înţelege că Grecia e gata să spargă Zona Euro, vor ceda cererii Atenei de a şterge o mare parte a datoriei. Tsipras a crezut în asta până în urmă cu câteva zile, de aceea a respins atât de multe propuneri ale creditorilor, mult mai avantajoase pentru Grecia decât cea pe care a fost forţat până la urmă să o accepte”, scriu autorii articolului din To Vima.

Potrivit articolului, un rol important în negocierile Grecia – Rusia le-a avut Leonid Resetnikov, unul dintre consilierii lui Vladimir Putin. Resetnikov (68 de ani, ex-KGB), este şeful Institutului Rus de Studii Strategice şi vorbeşte limba greacă. În urma articolului, 17 parlamentari din Opoziţie au înregistrat în Parlament o cerere oficială prin care îi solicită premierului să spună dacă dezvăluirile sunt reale sau nu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.