Gorbaciov vrea „restabilirea încrederii” între Moscova și Berlin

0

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a chemat marți Rusia și Germania „să restabilească încrederea” reciprocă, în timp ce relațiile dintre Moscova și Occident trec printr-o gravă criză din cauza conflictului din Ucraina.

„Ceea ce ne preocupă cel mai mult astăzi sunt relațiile dintre Germania și Rusia”, a declarat Gorbaciov, 84 de ani, citat de agenția oficială TASS.

După Al Doilea Război Mondial, „toată lumea credea că rușii și germanii nu vor putea reveni niciodată la cooperare… dar au reușit”, a amintit Mihail Gorbaciov, care a jucat un rol cheie în Căderea Zidului Berlinului în 1989.

El a cerut autorităților ruse și germane „să dea dovadă de înțelepciune și responsabilitate pentru a restabili încrederea și dialogul”, subliniind că „nu există timp de pierdut”. Aceste comentarii intervin pe fondul crizei din Ucraina și deteriorarea relațiilor dintre ruși și occidentali la un nivel fără precedent de la căderea URSS în 1991, notează France Presse.

După anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în martie 2014 și declanșarea unui conflict ce a făcut mai mult de 6.500 de morți într-un an în estul Ucrainei, Uniunea Europeană și Washingtonul au adoptat mai multe serii de sancțiuni economice împotriva Moscovei.

Rusia a ripostat prin introducerea în vara anului 2014 a unui embargou asupra importului de produse alimentare din țările ce o sancționează, amintește AFP.

La începutul lunii iunie, cancelarul german Angela Merkel a făcut front comun cu președintele SUA Barack Obama, estimând că sancțiunile contra Rusiei trebuie menținute până când Moscova „respectă suveranitatea Ucrainei”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.