Operele lui Brâncuși, scanate prin laser

0

Prima etapă de monitorizare prin laser a operelor brâncușiene a fost finalizată, urmând ca a doua să aibă loc în toamnă, iar un pachet integral al datelor constatate de specialiști să fie făcut public în luna noiembrie a acestui an, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, Roxana Rădvan, coordonatorul Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice (CERTO) din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică.

Potrivit acesteia, o parte din date, pentru că este vorba de un volum imens de informații, s-au prelucrat într-o formă preliminară și sunt în procesare, informează Agerpres.

„Echipa care a fost prezentă aici a fost alcătuită permanent din șase persoane cu schimbarea câtorva colegi pe parcurs, iar alți cel puțin trei au fost activi în timp real la sediul institutului la Măgurele. Am avut activități fructuoase, care ne-au ajutat să ne apropiem de un pachet care definește din punct de vedere fizico-chimic obiectele studiate, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, care este încă în proces de monitorizare și o parte din analize au fost făcute la Coloană fără Sfârșit, unde vom reveni. Ne așteptăm să avem rezultate în timp foarte scurt, care țin de caracterizarea obiectelor și a posibilității de a exprima comportarea lor în timp’, a precizat Roxana Rădvan.

Ea a mai afirmat că deocamdată nu se impune o restaurare sau o intervenție de urgență asupra operelor, urmând ca mai multe detalii să fie publice în luna noiembrie, când specialiștii vor avea un pachet complet de date despre starea operelor brâncușiene.

„Deja avem achiziționate date referitoare la structura suprafeței, la toate dimensiunile, la toate denivelările, accidentele de suprafață, ele sunt inventariate în cel mai modern și precis mod, orice raportare va fi farmaceutic evidențiată. Presupun că vom lucra pe viitor cu microbiolog specialist pe monumente. Întotdeauna, un monument presupune un proces periodic de restaurare și de monitorizare, de întreținere. Decizia aceasta se va lua bazându-ne pe analize. Până la acest moment nu este o urgență. Un pachet integral al datelor îl vom avea undeva în luna noiembrie, dar un prim raport îl estimez la sfârșitul lunii august”, a declarat aceasta.

Directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Doru Strâmbulescu, a declarat că va fi constituită o echipă pluridisciplinară care va analiza toate datele.

De asemenea, se are în vedere realizarea unui sistem de monitorizare prin senzori a întregului ansamblu brâncușian.

„Suntem la finalul unei prime etape a monitorizării operelor brâncușiene, suntem în măsură, în acest moment, să vă prezentăm câteva concluzii preliminare, urmând ca, în etapa următoare, să se facă analiza tuturor datelor culese. Este o primă etapă, urmează o nouă etapă în luna octombrie, atunci când vom finaliza aceste proceduri. Referitor la fierul care s-ar afla în Poarta Sărutului, în urma analizei radar s-a demonstrat că nu există niciun fel de fier în acest monument. Suntem în curs de a constitui o echipă pluridisciplinară de specialiști, sperăm ca în octombrie să o avem constituită, astfel încât toată baza de date să fie analizată și să se ia deciziile cele mai bune, să se alcătuiască acea strategie de intervenție. Avem în vedere punerea la punct a unui sistem de monitorizare prin senzori a întregului ansamblu, astfel încât să avem date în timp real despre tot ce se petrece în zona ansamblului”, a precizat Doru Strâmbulescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.