Gabriel Berca, reținut de procurorii DNA

0

Gabriel Berca, fost consilier prezidenţial şi fost ministru al Internelor, în prezent membru UNPR, a fost reţinut joi, de DNA Bacău. Berca este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi primit 185.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a interveni la membri ai Guvernului să atribuie bani unei primării.

Fostul ministru de Interne Gabriel Berca a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Bacău, după ce, în cursul dimineţii, s-a prezentat pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat și fostul deputat Mihai Banu, relatează Romaniatv.net.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus „punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 iulie 2015 ora 12.50 și până la data de 24 iulie 2015, ora 12.50, a inculpatului Gabriel Berca, senator în Parlamentul României, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influenţă.”

În ordonanţa procurorilor se arată că, în perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, „inculpatul Berca Gabriel, prin intermediul inculpatului Banu Mihai, a pretins şi primit, atât pentru sine cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 euro pentru ca în calitate de senator în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a unui partid politic, să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău.”

Această sumă de bani era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcție, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri în beneficiul unității administrativ-teritoriale, susţine procurorii.

Gabriel Berca urmează să fie prezentat, la data de 24 iulie 2015, Curţii de Apel Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anterior, surse judiciare declarau că Berca este suspectat de trafic de influenţă, după ce, prin intermediul lui Mihai Banu, deputat în perioada faptelor, a pretins de la omul de afaceri Viorel Rusu şi a primit, atât pentru sine cât şi pentru partidul din care făcea parte, în mai multe tranşe, peste 180.000 de euro.

Contra respectivei sume, Berca urma ca, în calitate de senator şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a PDL, să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani Primăriei comunei Ardeoani, pentru achitarea unor lucrări de construcţie în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei.

La sosirea la sediul DNA, Gabriel Berca a susținut că nu cunoaște motivul pentru care este audiat.

Gabriel Berca a fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu şi ministru al Internelor în Guvernul Ungureanu. El a fost şi secretar general al Guvernului, în perioada în care Executivul era condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Gabriel Berca a fost prefectul judeţului Bacău, în perioada 2005 – 2008, senator de Bacău, în legislatura 2008 – 2012 şi ministru al Administraţiei şi Internelor în anul 2012.

La începutul lunii iunie, UNPR anunţa că fostul ministru de Interne Gabriel Berca s-a înscris în formaţiune. Berca a fost membru PMP, vicepreşedinte pentru regiunea Nord-Est, iar anterior a fost în PDL.

Fostul deputat liberal de Bacău Mihai Banu a fost arestat preventiv, la 10 iulie, pentru 30 de zile, în urma unei decizii luate de o instanță de judecată de la Curtea de Apel Bacău.

El fusese reținut de procurorii DNA sub acuzația de trafic de influență. ,,În perioada 2010-2012 a pretins și primit de la un om de afaceri, suma de 270.000 euro, pentru ca, în calitate de deputat, să-și folosească influența personală sau prin intermediul altui demnitar, pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău’, se preciza într-un comunicat al DNA

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.