Val de caniculă extremă în România

Share:

România a fost cuprinsă de un val de caniculă extremă. Joi, la ora 13.00, indicele termic a depăşit pragul critic de 80 de unităţi în mai multe zone din ţară. În această perioadă de foc, Ministerul Sănătăţii sfătuieşte cetăţenii să evite expunerea prelungită la soare şi să consume multe lichide.

România fierbe sub soare. Joi, în jurul orei 13.00, în mai multe zone din ţară, indicele termic a depăşit pragul critic de 80 de unităţi.

Astfel, în Satu Mare, Oradea, Deva, Lugoj, Timişoara, Alba Iulia, Focşani, Râmnicu Sărat, Turnu Măgurele indicele termic a atins valoarea de 81 de unităţi.

În Holod, Sânnicolau Mare, Jimbolia şi Halanga, la ora 13.00, indicele termic era de 82 de unităţi. În localitatea Padeş, indicele termic arăta valoarea de 83 de unităţi.

Ministerul Sănătății recomandă populației să asculte sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 și 18,00, pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme.

Potrivit unui comunicat transmis joi Agerpres, MS subliniază că în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 — 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 — 20 de minute.

Medicii sfătuiesc populația să consume în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar cu apă.

„Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem dușuri călduțe, fără a ne șterge de apă, iar dacă avem aer condiționat aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală”, se precizează în comunicatul de presă.

MS arată că, dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.

„Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) și aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate”, recomandă MS.

AVERTIZARE DE CANICULĂ. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineaţa, un cod portocaliu de caniculă în mai multe judeţe din vestul ţării. De asemenea, joi şi vineri rămâne în vigoare şi un cod galben de caniculă valabil în majoritatea regiunilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.