Reuniune de urgență a NATO, la solicitarea Turciei!

Ambasadorii celor 28 de state membre ale NATO se vor reuni marți, la cererea Turciei, pentru consultări pe subiectul tensiunilor pe care Ankara le are în prezent cu rebelii kurzi și cu gruparea jihadistă Statul Islamic, a anunțat Alianța într-un comunicat citat de AFP.

Avioanele de luptă F-17 care au lovit baze ale rebelilor PKK din Hakurk în nordul Irakului, au decolat la puțin timp după ora locală 20.00 (17.00 GMT) de la baza aeriană din Diyarbakir, au declarat aceste surse.

PKK a calificat sâmbătă drept „agresiune” primul val de lovituri aeriene efectuate de armata turcă în noaptea de vineri spre sâmbătă, estimând că ele „au rupt condițiile de încetare a focului” între combatanții săi și forțele de securitate turce, amintește France Presse.

Guvernul turc a ordonat aceste lovituri după o serie de atacuri atribuite în ultimele zile militanților apropiați PKK contra unor polițiști.

Turcia ‘a solicitat această reuniune având în vedere gravitatea situației după odioasele atentate teroriste din aceste ultime zile și pentru a-și informa aliații în legătură cu măsurile pe care le ia’, precizează comunicatul.

‘Aliații NATO urmăresc îndeaproape evoluțiile și sunt solidari cu Turcia’, se mai arată în textul menționat, scrie Agerpres.

Solicitarea Ankarei a fost făcută pe baza articolului 4 din Tratatul Alianței Atlantice, care permite unui membru al organizației să ceară consultări atunci când consideră că ‘există o amenințare pentru integritatea sa teritorială, independența sa politică sau securitatea sa’, precizează comunicatul.

Rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au revendicat duminică un atentat în care au fost uciși doi soldați turci, atentat comis ca represalii la loviturile aeriene turce asupra bazelor kurde din nordul Irakului, situație ce înseamnă sfârșitul armistițiului instituit în 2013.

Această escaladare a tensiunilor între guvernul islamo-conservator turc și rebelii kurzi intervine în timp ce Ankara a trecut la o puternică ofensivă împotriva jihadiștilor din Statul Islamic, lansând mai multe raiduri aeriene asupra pozițiilor acestora pe teritoriul sirian, ca ripostă la atentatul din 20 iulie de la Suruc (sud), atribuit grupării radicale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.