Avocați greci vor să-l aducă pe Yanis Varoufakis în fața justiției

0

Curtea Supremă de Justiție a Greciei a trimis marți parlamentului de la Atena o plângere formulată împotriva fostului ministru de finanțe Yanis Varoufakis de liderul unui partid neparlamentar, care consideră că fostul titular al finanțelor ar putea fi acuzat de ‘înaltă trădare’ pentru modul în care a procedat în timpul negocierilor cu creditorii internaționali, transmite agenția EFE.

Drept urmare, legislativul grec va trebui să evalueze dacă Varoufakis — în prezent deputat — a acționat în limitele atribuțiilor sale, iar dacă se va considera că există motive suficiente pentru a-l investiga, atunci se va pune problema ridicării imunității sale parlamentare.

Plângerea a fost formulată — înaintea revelațiilor despre un plan B întocmit de Varoufakis pentru revenirea la drahmă — de un avocat, în același timp primar al unui mic oraș de coastă și liderul unui partid nereprezentat în parlament. În opinia sa, Varoufakis nu ar fi respectat mandatul pe care i l-a acordat poporul la alegeri, respectiv negocierea unui acord care să scoată țara din recesiune.

În timp ce legislativul grec va dezbate această primă solicitare, un grup de cinci avocați va pregăti o a doua plângere, aceasta fiind legată direct de relatările despre planul privind revenirea la drahmă, ei invocând împotriva lui Varoufakis un posibil delict de divulgare a datelor personale.

La sfârșitul săptămânii trecute, cotidianul conservator grec Kathimerini a scris despre o discuție avută de Varoufakis cu membrii mai multor fonduri de risc, conversație în care fostul ministru ar fi detaliat un astfel de plan. Conform sursei citate, Varoufakis a vorbit despre obținerea codurilor fiscale ale contribuabililor greci prin piratarea site-ului finanțelor publice, astfel încât să poată fi creat un sistem paralel de conturi pentru plăți prin care contribuabilii ar fi efectuat ulterior tranzacții electronice.

Fostul ministru ar mai fi afirmat în cursul acelei conversații că a format un grup de cinci persoane, printre care se numără profesorul american de economie James Galbraith și un expert în informatică profesor la Universitatea Columbia și totodată vechi prieten al lui Varoufakis.

Potrivit mai multor surse media, respectivul expert în informatică ar fi secretarul general însărcinat cu sistemele informatice ale finanțelor publice. Însă acesta din urmă a negat aceste relatări și a susținut că protocoalele tehnice au fost concepute în așa fel încât să protejeze datele personale și să facă imposibilă o intruziune de genul celei descrise de ziarul Kathimerini.

La rândul său, Varoufakis a explicat pe blogul său personal că obiectivul urmărit a fost elaborarea unui plan de urgență pentru asigurarea lichidităților în sistemul bancar în cazul în care Banca Centrală Europeană nu ar mai fi făcut acest lucru, ceea ce s-a și întâmplat și a obligat guvernul grec să restricționeze mișcările de capital.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.