Federica Mogherini, în vizită la Riad

0

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și securitate comună, Federica Mogherini, a discutat luni cu oficiali saudiți despre acordul la care a participat ca negociator asupra programului nuclear iranian și încetarea ostilităților din Yemen, scrie AFP.

Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, și-a exprimat nemulțumirea din cauza recentelor „declarațiile agresive” ale unor oficiali iranieni.

„Este inacceptabil pentru noi”, a declarat Adel al-Jubeir, după ce Teheranul a acuzat Bahreinul, aliat al Riadului, că exacerbează tensiunile prin acuzații nefondate la adresa Republicii Islamice. „Aceste declarații cresc în forță și sunt numeroase”, a atras el atenția.

Federica Mogherini, care s-a întâlnit cu ministrul saudit de externe, a mers la Riad pentru a încerca, așa cum au făcut și alți oficiali occidentali înaintea ei, să îi liniștească pe saudiți, îngrijorați din cauza acordului dintre Teheran și marile puteri.

Ea a salutat acordul care, în opinia sa, reprezintă „un semn de speranță pentru lumea întreagă” și a dat asigurări că înțelege „foarte bine” îngrijorările Arabiei Saudite.

Marți, ea urmează să se deplaseze la Teheran, pentru a discuta despre punerea în aplicare a acordului istoric încheiat pe 14 iulie, care limitează programul nuclear iranian, cu scopul de a împiedica Republica Islamică să se doteze cu arma atomică.

Uniunea Europeană a jucat un rol important de-a lungul anilor de negocieri între Iran și Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania).

Secretarul american al apărării, Ashton Carter, a vizitat Arabia Saudită săptămâna trecută pentru a discuta despre acordul de la Viena.

Riadul și celelalte monarhii sunnite de la Golful Persic se tem că ridicarea sancțiunilor economice va oferi Teheranului mijloacele de a-și susține aliații regionali. Consiliul de Cooperare al Golfului este îngrijorat din cauza extinderii sferei de influență în lumea arabă a rivalului șiit pe care îl acuză de intervenționism în Bahrein, Irak, Siria, Liban și în Yemen.

În această țară, unde Riadul a intervenit în fruntea unei coaliții arabe pentru a-i împiedica pe rebelii houthi să preia controlul asupra întregului teritoriu, Federica Mogherini și Adel al-Jubeir au căzut de acord că este nevoie să se găsească o rezolvare politică a conflictului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.