A început Ediția jubiliară a Festivalului „Hariclea Darclee”
Ediția jubiliară a Festivalului Internațional de Canto Hariclea Darclée, care marchează împlinirea a 20 de ani de la prima ediție a festivalului, s-a deschis marți seară cu un concert inaugural susținut de soprana Adela Zaharia și basul Bogdan Talos, laureați ai Concursului Darclée, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici și se va încheia pe 9 august.
La Ediția Jubiliară a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée s-au înscris 184 de artiști din Abhazia, Armenia, Belarus, Coreea de Sud, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Kazakhstan, Mexic, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ucraina, Republica Moldova și România, informează Agerpres.
Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, a salutat prezența ‘atâtor speranțe ale artei lirice la marea sărbătoare’ pe care o reprezintă Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée, ‘manifestări care celebrează în aceste zile 20 de ani de succese excepționale’.
La rândul său, arhiepiscopul Dunării de Jos, dr. Casian Crăciun, a vorbit despre ‘puterea artei și a cântului de a ne face mai buni’, urând succes tuturor artiștilor prezenți.
În cuvântul său, soprana Mariana Nicolesco, inițiatoarea Festivalului Darclee, a subliniat semnificația acțiunii sale în favoarea noilor talente lirice.
‘Iată-ne reuniți din nou în numele culturii, în numele artei, în numele muzicii, în numele cântului, pentru a onora memoria legendarei soprane Hariclea Darclée, care debuta chiar pe această scenă în 1881, înainte de a cuceri lumea și, totodată, pentru a transmite marile tradiții ale artei cântului noilor generații. Și sunt cum nu se poate mai fericită văzând rezultatul superb al restaurării, încă în curs, a acestui teatru încântător, pentru care s-au trudit direcția și personalul teatrului, administratori, arhitecți și corpuri de meserii, astfel ca Ediția noastră Jubiliară să se poată desfășura în cele mai bune condiții. Într-o lume în criză, într-o lume a violenței și a decăderii spectacolului de operă, de două decenii încoace noi reprezentăm o oază, un modest dar semnificativ factor de pace în lume și un punct de sprijin vital pentru tinerii artiști care-și caută împlinirea destinului pe scenele lirice’, a spus Mariana Nicolesco.
Din 1995 și până în prezent, la Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila și la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco, manifestări care se bucură de Înaltul Patronaj al Președintelui României și, mai nou, de Înaltul Patronaj UNESCO, au participat 2.500 de tinere talente din 50 de țări și 5 continente.
‘Nu putem fi decât mândri știind că doi dintre laureații Concursului nostru, participanți la Festival și la Master Classes, prezenți aici, au ocupat primul loc în competițiile internaționale la care au participat, tenorul Adrian Dumitru câștigând Concursul Internațional de Canto al Chinei de la Ningbo în octombrie trecut și tenorul Ionuț Hotea învingător zilele trecute, la Londra, al Concursului Operalia’, a precizat Nicolesco.
Din juriul Festivalului fac parte Marco Balderi din Italia — director artistic al Operei din Seul, Baoyi Bi — mezzosoprană, profesor la Opera Center of Central China Normal University, Eugenio Girardi din Italia — scenograf, Josef Hussek din Austria — director artistic al Festivalului de la Salzburg și Consilier al Festivalului de Paște creat de Herbert von Karajan, Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia — bariton, profesor doctor la Academia de Muzică din Gdansk și la Hochschule für Musik und Theater din München; Stephan Poen din Israel — doctor în Medicină și Doctor în Muzicologie, conferențiar pe tema artei lirice, Felix Serraclara din Spania, bariton, regizor, producător de spectacole de operă și organizator de turnee lirice, și Flavio Trevisan din Italia — regizor a nenumărate spectacole de operă de succes în Europa, America de Sud și Asia.
Sâmbătă va avea loc conferința susținută de dr. Stephan Poen, intitulată ’20 de ani de glorie a artei cântului’, însoțită de videoproiecții despre evenimentele Darclée prezentate la Reuniunea UNESCO de la Paris și cu arii interpretate de soprana Mariana Nicolesco.
Duminică este programat concertul ‘Reîntâlnire’, cu talente revelate de Concursul Darclée, respectiv baritonul Alvaro Lozano, laureat al Marelui Premiu Darclée și invitații săi. Marți și miercuri are loc etapa finală cu public a Concursului Darclée, cu Orchestra Festivalului.
Vineri este programată opera ‘L’Elisir d’amore’, de Gaetano Donizetti, cu soprana Silvia Micu, tenorul Ionuț Hotea, baritonul Alvaro Lozano, basul Zoltan Nagy și soprana Mihaela Alexa, Corul Filarmonicii George Enescu, directorul corului Iosif Ion Prunner, și Orchestra Festivalului Darclée, dirijor Marco Balderi.
Sâmbătă are loc Concertul Extraordinar, programat pe Esplanada Dunării și intitulat ‘Două decenii în lumea capodoperelor’, susținut de laureați ai Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, Corul Filarmonicii George Enescu, directorul corului, Iosif Ion Prunner, și Orchestra Festivalului Darclée, dirijor Marco Balderi.
Duminică, în teatrul în care Hariclea Darclée debuta la 1881, are loc Ceremonia decernării premiilor și Concertul de Gală al Laureaților, acompaniați de Orchestra Festivalului, din nou sub bagheta Maestrului Marco Balderi.